Írd be, mit keresel:

Barátkozás az édesburgonyával – sajttal és baconnel sütve

Az édesburgonya – vagy batáta – még kevéssé ismert, szokatlanabb zöldség nálunk, pedig itthon is megterem. Kedvenc kis termelői piacunkon hazait is lehet vásárolni, szépek és finomak, és ahogy a burgonya sem őshonos Magyarországon, de leggyakoribb zöldségünk lett, így az édesburgonyával is érdemes barátkozni.

Cookta - 2016.09.08.
Barátkozás az édesburgonyával – sajttal és baconnel sütve

Nagyon finom az édesburgonya, olyasmi, mintha a krumplit és a sütőköt ötvöznénk. Kiemelkedően sok rostot tartalmaz, de bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás. Sok béta-karotin van benne, ami jótékonyan hat a bőrünkre. Mindezek mellett pedig 100 g 117 kcal energiát tartalmaz.

Aki először kóstolja, érdemes egyszerűbb recepttel próbálkoznia, hogy állagát és ízét megismerje. Ehhez tökéletes társ a sajt és a bacon, a két régi jó barát, ami mindent felvidít, de mivel régi ismerősök, pont jól felfedezhetjük mellettük az édesburgonya aromáit is.

Forrás:
iStock

Nagyon egyszerű és finom fogás, egy gazdag salátával tökéletes vacsora, de remek köret is lehet egy szelet sült hús vagy hal mellé. Kiadós melengető, egyszerű, ízekben gazdag, édes és sós, a sajttól nyúlós. Amúgy csipsznek és krémlevesnek is fantasztikusan finom, érdemes megismerni és megszeretni!

Édesburgonya sajttal és baconnel

Hozzávalók:

  • 4 közepes édesburgonya
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 dl tejszín
  • 4 szelet bacon
  • só, bors

Elkészítése: Az édesburgonyákat megmossuk, majd héjastul feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A méretétől függően közepes hőfokon kb. 20 perc alatt elkészül. Leszűrjük, pár percet hagyjuk hűlni. 

Közben a bacon felaprítjuk, és serpenyőben a zsírját kiolvasztjuk, ropogósra sütjük. A sajtot lereszeljük.

Az édesburgonyákat félbevágjuk, egy kanállal a közepét kikaparjuk, de hagyunk fél centis peremet. A kikapart húst a tejszínnel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sajtot és a bacont, majd visszakanalazzuk a „csónakokba”.

200 fokra előmelegített sütőben grillfokozaton 10 perc alatt összesütjük, majd salátával vagy köretként tálaljuk.

Forrás:
iStock

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.