Írd be, mit keresel:

Körtés chutney – pikáns lekvár, szósz és gasztroajándék

A chutney valami egészen különleges dolog, sajnos nincs tökéletes magyar elnevezése. Hívják zöldséglekvárnak, de nem mindig zöldségből készül, leggyakrabban gyümölcsöt is tartalmaz, de mégsem klasszikus lekvár.

Cookta - 2023.09.14.
Körtés chutney – pikáns lekvár, szósz és gasztroajándék

A chutney (ejtsd: csátni) mindig tartalmaz hagymát, karakteres fűszereket, egy kis cukrot és ecetet, valamint gyümölcsöt és/vagy zöldséget. Nem desszerthez való, inkább sós fogások izgalmas kiegészítője. Pástétomok, sonkák, sajtok, frissen sült húsok, steakek, grillezett halak, húsok, sajtok remek társa. ÍZORGIA!

Forrás: iStock

Ha zöldségből készítjük, a cékla, a sütőtök, a répa, a cukkini nagyon jó alap, remek hozzá a mazsola, az aszalt barack, a datolya, de gyümölcsből is jól működik a fűszeres, pikáns, édes-sós-savanyú mártásféle. Bármilyen gyümölcs lehet az alapja, amiből amúgy is szoktunk lekvárt főzni, de még az alma, körte is tökéletes hozzá.

A legegyszerűbb natúr csirkemellet is felvidítja egy kanálnyi chutney, mennyei pástétomhoz, érett sonkához, sajtokhoz, de gasztroajándéknak is tökéletes a házi, fűszeres, pikáns lekvár. Most egy körtés receptet mutatunk.

Körtés chutney

Hozzávalók:

  • 1,5 kg körte
  • 2 csilipaprika
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál koriander
  • diónyi gyömbér
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 citrom
  • 2 marék mazsola
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál borecet
  • só, bors

Elkészítés: A körtéket négybe vágjuk, magházukat kivágjuk, meghámozzuk, majd a körtét felkockázzuk. A hagyma külső héját lehúzzuk, félbevágjuk, majd vékony cikkekre, szálasra vágjuk.

A vajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a hagymát és a körtét, kicsit karamellizáljuk, megszórjuk a kurkumával és a korianderrel, valamint a finomra vágott csilipaprikával, majd a cukorral, meglocsoljuk az ecettel, hozzáadjuk a mazsolát és a szegfűszeget, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáreszeljük a gyömbért, sózzuk, borsozzuk, majd kevés vizet öntünk alá, és 5-6 percig pároljuk fedő alatt.

Sterilizált kisebb üvegekbe merjük, lezárjuk, fejre állítva hagyjuk 10-15 percet, majd száraz dunsztba tesszük, és legalább 1 napig ott tartjuk, majd a kamrapolcra helyezzük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.