Írd be, mit keresel:

Bélszín roston, avagy steaksütési kisokos

A steak a húsok fejedelme, a legnemesebb húsból a legegyszerűbb módon elkészített étel, mégis rengeteg vitatott részlet és fortély kapcsolódik hozzá. Tökéletes steaket sütni nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, mert könnyű elrontani. De nem akarunk senkit elrettenteni, inkább összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat – és mutatjuk a tökéletes receptet.

Cookta - 2016.09.16.
Bélszín roston, avagy steaksütési kisokos

A marhahús, különösen a gyönyörű bélszín nem olcsó mulatság, nem lenne jó kiszárítani, vagy olyan keményre sütni, mint egy cipőtalp. De mire érdemes mindenképpen figyelni?

  • Jó steak csak jó alapanyagból készülhet, a húst érdemes érlelni néhány napig a hűtőben.
  • Steakhez használhatunk hátszínt, marharostélyost, de leginkább bélszínt.
  • A húst ne vágjuk 1,5 centinél vékonyabb szeletekre, mert akkor biztos a cipőtalp jelenség, de amíg nincs kellő gyakorlatunk, addig ennél vastagabbra se nagyon, mert a nagyon mutatós, vastag steakek tökéletes sütéséhez kell egy kis tapasztalat. A steak sütését mindig nagyon forró serpenyőben kezdjük egy kis olajjal vagy vajjal. A magas hőfok azért fontos, hogy a hús hirtelen kérget kapjon, ezzel bezárjuk a nedveket, ettől lesz omlós és puha a hús.
  • A húsba semmilyen körülmények között nem szúrunk sem kést, sem húsvillát, mert az előbb említett nedvek így kiszabadulnak. A forgatást csipesszel vagy két villával tudjuk legegyszerűbben megoldani.
  • Ha vastagabb hússzelettel dolgozunk, akkor a serpenyőben elősütött húst pár percre forró sütőbe tehetjük.
  • Nagyon fontos, hogy a steaket pihentetnünk kell sütés után, mégpedig fóliával letakarva, hogy a hő bent maradjon, és a hús saját gőzében még néhány percig puhuljon, főjön.
  • A steaket csak a hús sütése után fűszerezzük, vagyis sózzuk, illetve friss borsot őrölünk rá.

Az, hogy ki mennyire átsülve szereti, ízlés dolga, a sütési fokozatokról itt olvashattok >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Bélszín roston sült fűszeres héjas krumplival

Hozzávalók:

  • 4 szelet bélszín
  • frissen őrölt bors
  • 4 nagyobb burgonya
  • zöldfűszeres fűszervaj
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A burgonyákat alufóliába csomagoljuk, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Amikor készen van, kibontjuk, majd egy krumplinyomó segítségével egy mozdulattal szétnyomjuk. A tetejére fűszervajat és reszelt sajtot szórunk, majd visszatesszük a sütőbe, és megpirítjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Mindeközben egy felhevített serpenyőbe szintén kis fűszervajat dobunk, belehelyezzük a bélszínszeleteket, majd oldalanként 2 percig sütjük, csipesszel megfogva a szeletek oldalára is kérget sütünk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha készen van, megsózzuk, borsot őrölünk rá, majd egy fóliával leterítve pihentetjük pár percig tálalás előtt.

Forrás:
Hámori Zsófia

A fűszeres héjas sült krumplival és egy kis extra fűszervajjal tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.