Írd be, mit keresel:

Isteni és egyszerű: szilvás-vaníliás kevert piskótatorta

A puha piskóta, a mézédes szilva és az illatos vanília tökéletes összhangot alkotnak ebben a remek süteményben, ami nemcsak kiadós, de olyan egyszerű, hogy elrontani sem lehet.

Cookta - 2016.09.20.
Isteni és egyszerű: szilvás-vaníliás kevert piskótatorta

Imádjuk a gyors kevert tésztákat, hát még akkor, ha bögrések, vagyis egy bögrével lehet kimérni a hozzávalókat. A süteményeknél fontos az anyaghányad, vagyis hogy miből mennyi kerül bele, mert csak így lesz tökéletes a desszertünk állaga. Az viszont nem mindegy, mekkora a bögre, mert a tojást például nem bögrével mérjük, szóval csak olyan recepttel dolgozzunk, amiben fel van tüntetve a bögre űrmértéke. Mi most 2,5 dl-es bögrével dolgoztunk.

Az alapreceptünk vaníliás, de ha valaki szereti a fahéjat, tegyen bele bátran, mert jól illik a szilvához, de fűszerezhető egy kiskanálnyi mézeskalács-fűszerkeverékkel is, tehetünk a tésztába kakaót is, nem fogja elrontani.

Forrás:
iStock

Ez a kevert piskóta készíthető más gyümölccsel is, almával, körtével, esetleg fekete szederrel vagy áfonyával megpotyogtatva, de ha olyan szerencsések lennénk, hogy kertünkben roskadozik a fügefa, akkor cikkekre vágott fügével is kirakhatjuk.

Szilvás-vaníliás kevert piskótatorta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1,5 bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3,5 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1,5 bögre tej
  • 0,5 bögre olaj

A tetejére:

  • szilva
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tojásokat keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliakivonatot, robotgéppel kikeverjük, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk, és simára keverjük.

Kivajazott pitetálba öntjük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A szilvákat félbe-, majd negyedbe vágjuk, és körkörösen kirakjuk a tészta tetején, egyenletesen megszórjuk az egyik csomag vaníliás cukorral. 

Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivett piskótatorta tetejét egyenletesen meghintjük a másik csomag vaníliás cukorral. Lanygosra vagy teljesen kihűtve szeletelve tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.