Írd be, mit keresel:

Az igazi belga gofri

Kinek mi jut eszébe Belgiumról? Van, akinek a sör, másnak a csokoládé, szinte mindenkinek Hercule Poirot, nekünk pedig a gofri. Az igazi gofri, a legjobb street food, ami valaha is létezett.

Cookta - 2021.02.10.
Az igazi belga gofri

Gofri persze sokféle van, még Belgiumban is, és nemcsak azért, mert gaufre, wafel és Waffel néven nevezik, ezt csak a flamand és vallon elnevezések különbözőségeknek köszönhetjük, hanem mert a tészta, a forma, az ízesítés is különbözik. Nem csoda, hiszen a gofri története nagyon régre nyúlik vissza: volt ideje módosulni, sokféle irányba alakulni, fejlődni.

Forrás:
iStock

A feljegyzések szerint már a 10. században készítettek gofrit, vagyis annak elődjét, mindenesetre két forró vaslap között sütötték meg a tésztát. Lehet, hogy akkor még nem volt rácsos, de ifj. Pieter Brueghel festménye, a Farsang és a Böjt csatája bizonyítja, hogy a 16. száradban már igenis rácsos volt, és hogy nemcsak otthon készítették, hanem utcai árusok is, elsősorban vallási ünnepekkor, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legrégebbi street food. 

Forrás:
Wikipedia

Forrás:
Wikipedia

Ebben az időben már kelt tésztából készítették, édesebb kenyértésztából, amit tovább ízesítettek fűszerekkel, a sütőporos, ma leginkább ismert és elterjedt változat pedig egészen új keletű. Belgiumban ma a két legnépszerűbb gofri a brüsszeli téglalap formájú, könnyebb, ropogósabb, nálunk is népszerű sütőporos változat, és a liege-i kelt tésztás, élesztős gofri. Mivel ez nálunk kevésbé ismert, ennek a receptjét mutatjuk meg, a sütőporos pedig itt található >>

Forrás:
iStock

Élesztős gofri

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 8 dkg lágy vaj
  • 2,5 evőkanál barnacukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és 5–10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat, egy csipet sót, a fahéjat, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva simára dolgozzuk robotgéppel. Langyos helyen, konyharuhával lefedve kb. 35–40 percet kelesztjük.

Lágy, kissé ragacsos, de formázható kelt tésztát kapunk, amiből kis golyókat formázunk, forró gofrisütőbe tesszük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. Zsiradékkal nem kell kikenni a sütőt, van a tésztában elég vaj!

Langyosan a legfinomabb, akkor kívül ropogós, belül omlós!

Forrás:
iStock

Egy francia gofrirecept videóval, amit pofonegyszerű elkészíteni >>

Forrás:
Adrienn Herve Photography

Mindenmentes változatban is készülhet >>

Forrás:
Zirnstein Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.