Írd be, mit keresel:

Fantasztikus fordított lepények édesen és sósan

A Tarte Tatin eredetileg egy fordítva sütött almatorta, ami a legenda szerint egy konyhai baki miatt született, de annyira zseniális, hogy ma már világszerte készítik, és nem csak almából. Gyors, pofonegyszerű, mennyei, mutatunk is néhány ötletet!

Cookta - 2016.09.22.
Fantasztikus fordított lepények édesen és sósan

Ropogósra sült tészta, karamellizálódott, omlós töltelék, eredetileg alma a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten), fordított vagy borított torta néven is ismeretes. Francia találmány, a legenda szerint az Orléans-tól nem messze található Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető testvérpárnak, Stéphanie és Caroline Tatinnek köszönhető: a fáma szerint egy sietős, dolgos napon az egyik hölgy elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára, és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére tette, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. A kisült süteményt tálra borította, így kínálta, és az így készült almatortának akkora volt a sikere, hogy étlapra kellett venni…

Forrás:
iStock

Szóval egy pofonegyszerű kreálmány, és annyira jó ez a sütési technológia, hogy ma már nemcsak almával és más gyümölcsökkel, hanem zöldségekkel is nagyon jól működik. A lényeg csupán annyi, hogy édeskés zöldséget használjunk, aminek a cukortartalma kellemesen tud karamellizálódni a sütés során, a tészta alatt pedig egyszerre sül és párolódik. Ha kész leveles tésztával dolgozunk, kimondottan gyors és egyszerű, de omlós tésztát is készíthetünk hozzá, azzal is nagyon finom.

Sósan, sósan, jó ropogósan

A sós piték, lepények nagyon jól variálhatóak, a fordított változathoz annyit érdemes tudni, hogy a nehezebben, hosszabban sülő vagy sok levet engedő zöldségféléket érdemes előre megsütni vagy előfőzni, hogy tökéletesre puhuljon, mire a tészta megsül rajta. Nem kell túlbonyolítani, egy kis vajjal elég bedugni a sütőbe abban a pitetálban vagy tepsiben, amiben majd magát a Tarte Tatint készítjük.

Forrás:
iStock

Tökéletes választás lehet a zöldségek közül az édes koktélparadicsom vagy akár nagyobb, most olyan zamatos szabadföldi paradicsom, amit cikkekre vágva kissé elősüthetünk. Isteni vékonyra szelt céklával vagy sárgarépával, amit elősütés után egy kevés párolt póréval vagy hagymával, kakukkfűvel, bazsalikommal meghintve fedhetünk be a tésztával, de egész egyszerűen cikkekre vagy szálasra vágott lilahagymával is készíthetjük.

Mivel fontos, hogy könnyen ki tudjuk borítani, semmilyen sajtfélét vagy tejterméket ne tegyünk a tészta alá: ezt pótolhatjuk majd a kiborítás után. A kisült zöldséges lepények tetejére morzsolhatunk fetát, reszelhetünk parmezán, csipkedhetünk rá mozzarellát, de juhtúróval vagy kecskesajttal is mennyei.

Forrás:
iStock

Ha szeretnénk még izgalmasabbá tenni, mielőtt a tésztát a zöldségre borítjuk, gazdagíthatjuk maréknyi olívabogyóval, egy kis kapribogyóval vagy fenyőmaggal, de akár ringlit is tehetünk bele – ennek a sótartalmával azért számoljunk!

Édesen, omlósan

A klasszikus almás Tarte Tatin szerintünk megunhatatlan: a krémesre, szaftosra sült, enyhén karamellizálódott alma a ropogós vagy épp omlós tésztán fantasztikus, de az is igaz, hogy más gyümölcsökkel is nagyon finom a fordított pitetorta.

Kezdjük is az alma-rokonnal, a körtével: kicsit keményebb és érett körtével is készíthetjük, ha éretlenebb még, vagy nem igazán jó ízű, ez a legjobb megoldás a felhasználására, hiszen fűszerezhetjük, rásegítünk egy kis vaníliás cukorral, vajjal, kicsit elősütjük, mehet rá egy kevés mogyoró, mandula, ami illatosra pörkölődik a sülés során, a tészta alatt szaftosra párolódik a körte – egy álom!

Forrás:
iStock

Szezonban érdemes szilvával is elkészíteni, ezt még elősütni sem kell, hiszen a szilva könnyen puhul, levet is enged: a lédúsabb gyümölcsöknél viszont mindenképpen érdemes késsel kicsit megszurkálni a rájuk borított tésztát, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon, de készíthetjük akár kevert tésztával is, ekkor nyilván nem játszik a szurkálás, viszont ez a fajta tészta könnyen felszívja a szilva levét, és isteni finom lesz.

Forrás:
iStock

Édesszájúaknak jó választás a banán, amit mutatósan kirakhatunk egy gazdagon kivajazott pitetál aljára, kis mézzel és fahéjjal fűszerezve mehet is rá a tészta, és irány a sütő. Ha biztosra akarunk menni, hogy simán kifordítható legyen a megsült pite, akkor mindenképpen használjunk sütőpapírt, ami majd egyszerűen lehúzható a még forrón kiborított süteményről. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.