Szomorkás hangulat, indokolatlan hangulatváltozások, már hogy ne tudnánk, hogy mindezt a szervezetünkben felgyülemlő különböző vegyületek vagy épp azok hiánya okozzák? 

Ha például valaki huzamosabb időn át érzi magát levertnek, örömtelennek vagy feszültnek, lehet, hogy át kellene néznie a táplálkozási szokásait egy dietetikussal. A mindennapi betevőnk ugyanis jelentősen befolyásolhatja a kedélyállapotunkat. A táplálkozási hiányosságok, a vércukorszint ingadozása vagy kóros szintje, netán allergiát kiváltó ételek mind-mind hathatnak a lelkünkre. 

Forrás:
iStock

Nem tudsz aludni? 

Egyél több húst, tejterméket. Andalítólag hat ugyanis a fehérjékben (hús, tej, tojás) található aminosav, mely beindítja a szerotonin kiválasztását, és amire igen nagy szükségünk van a kielégítő, pihentető alváshoz. Talán észre sem vesszük, hogy nem alszunk elég mélyen, csak azt, hogy reggel fáradtan ébredünk. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, elég fehérjét fogyasztunk-e, vagy épp áttértünk a vegetáriánus kosztra. 

Túlságosan kába vagy? 

A túl magas szerotoninszint az agyban viszont már épp az ellenkező hatást éri el, akkor is álmoskák vagyunk, ha épp tombolni, pörögni vagy koncentrálni szeretnénk. Ennek oka lehet, hogy akár a fehérjéket, akár a szénhidrátokat túlzásba vittük. A cukorban és a keményítőben gazdag ételek is igencsak megnövelhetik a szerotoninszintet. Így ha ránk tör az őszi-téli depi, és majd' megveszünk egy kis croissant-ért vagy lekváros buktáért, inkább az édes őszi gyümölcsöket válasszuk. 

Csokis csoki

Régóta tudjuk, hogy sajnos pont a hizlaló csoki az egyik legbűvösebb csodaszer a hangulat javítására, sőt, egyértelműen antidepresszáns hatású. Ez a kakaó egyik vegyületének, a fenil-etilaminnak köszönhető, ami csoki nélkül is jelen van az agyban, de csak akkor szabadul fel, ha valami nagy érzelmi felindulás ér, például nyerünk a kaparós sorsjegyen vagy szerelembe esünk. A csokiban emellett élénkítőszerek is találhatók, például koffein, ami biztosítja, hogy ne csak vigyorgósak, de feldobottak is legyünk. De ezzel is vigyázni kell, mint minden hangulatfelpörgető szerrel, mert ha kívülről, mesterségesen visszük be a hangulatjavító vegyületeket, a szervezetünk hozzászokik ehhez, és nem fogja aktiválni a sajátját, így csoki hiányában még depisebben ébredünk majd. 

Forrás:
iStock

Hiszti ellen falatozz gyakrabban!

A hirtelen hangulatingadozás oka lehet még, ha leesik a vércukorszintünk. Talán nem is észleljük, hogy éhesek vagyunk, csak azt, hogy legszívesebben felpofoznánk valakit. Ha ilyesmit tapasztalunk, nem árt mindig hordozni valami kis nasit a táskánkban, például müzliszeletet vagy kekszet, esetleg szőlőcukrot. 

Vitaminhiány?

A B-vitaminok hiánya is okozhat nyomott kedélyállapotot vagy hangulatingadozást. A vegetáriánusoknál és vegánoknál gyakran tapasztalható a B12-vitamin hiánya, míg a gyakran poharazgatók B12-vitaminból és tiaminból is hiányt szenvednek. A B-vitaminok megtalálhatók a hüvelyesekben, főként a babban, a barna rizsben, a tojássárgában, a halban, a dióban, mogyoróban, a tejtermékekben és a szárnyasokban. Ha nem fogyasztunk húst, pótoljuk szójatejjel, gabonapelyhekkel, illetve tablettákkal. Menstruáció környékén mutatkozik meg a B6-vitamin hiánya, ami ingerültséget, túlérzékenységet okoz, ilyenkor áldásos sok banánt, zabpelyhet, májat enni.

Forrás:
iStock