Egy forró, illatos leves nélkül el sem képzelhető egy őszi vagy téli ebéd, de vacsorának önmagában is tökéletes egy selymes krémleves. A sajttal sosem foghatunk mellé, és pillanatok alatt őrülten finom krémlevest készíthetünk belőle!

Nagyon kellemes, tartalmas, de pár perc alatt elkészíthető étel a sajtkrémleves, aminek a karakterét a sajt adja, amiből rengeteg félét és fajtát találunk, így az ízkombinációkkal könnyen játszhatunk, de kissé megfáradtabb, már annyira nem ínycsiklandó sajtokat is beleolvaszthatunk a levesbe. Minél többféle a sajt, annál ízgazdagabb a leves. A legsemlegesebb trappista is megbolondítható egy kis füstölt sajttal – mint az alábbi receptben –, de karakteresebb kéksajt, cheddar, camembert is kerülhet bele, mindenképpen izgalmas lesz!

A krémlevesekbe kell egy kis belevaló is, hogy ne csak a levet kanalazzuk: ez lehet pirított bacon, levesgyöngy, sajtlevesnél akár egy kevés karamellizált körte vagy alma is, de a kruton is tökéletes választás, főleg akkor, ha a kenyeret egy kevés fűszervajban pirítjuk meg. Egyszerű, de mennyei, bármikor bekanalaznánk!

Forrás:
Hámori Zsófia

Sajtkrémleves zöldfűszeres krutonnal

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 5 dl alaplé
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió

A krutonhoz:

  • 4 szelet bagett
  • zöldfűszeres vaj

Elkészítés: A vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Felöntjük tejjel, tejszínnel és alaplével. Belenyomjuk a fokhagymát, és közepes lángon összefőzzük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Beleszórjuk a fűszereket, majd legvégül a 2-féle reszelt sajtot.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia


Még 2-3 percig kevergetjük, míg elolvadnak a sajtok, utána levesszük a tűzről.

Egy serpenyőben felmelegítjük a zöldfűszeres vajat, majd megpirítjuk a bagettszeletek mindkét oldalát.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A levest kimerjük tányérba, és a tetejére helyezzük a krutont.

Forrás:
Hámori Zsófia