Nagyon finom csokis süti a Whoopie pie, ami nevével ellentétben nem pite... Olyan, mint egy házi Oreo keksz, sokan a francia mandulalisztes macaron amerikai csokis változatának tartják. Akárhogy is, nagyon finom, és még elkészíteni is egyszerű.

Két kevert tésztás csokis keksz lágy krémmel töltve: ez a Whoopie pie. Mint minden népszerű és egyszerű süti, ez is rengeteg változatban létezik – csokisan vagy vaníliásan, tejszínes krémmel töltve, félig csokiba mártva, de leggyakrabban a töltelék ízesítésének köszönhető az újabb és újabb variáció. Az alapreceptben vaníliás krém szerepel, de az epres, mogyoróvajas, sült sütőtökös, csokis, pillecukros töltelékek is népszerűek. 

A Whoopie pie neve a legenda szerint onnan ered, hogy amikor a lelkes gyerekek meglátták a csinos csokis sütit, juhééééj, vagyis whoopie kiáltással örvendeztek a sütiszendvicsnek, ami egyébként 2011 óta az amerikai Maine állam hivatalos desszertje.

Akárhogy legyen is, érdemes elkészíteni, mert kóstoláskor szinte biztos, hogy mindenkiből elragadtatott üdvrivalgást vált majd ki a Whoopie pie.

Whoopie pie

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A lágy vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, valamint a sót, a kakaót és a tejfölt, és simára keverjük. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kis halmokat nyomunk belőle egymástól távolabb.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük.

A töltelékhez a krémsajtot a vaníliás cukorral kikeverjük. A tejszínhabot habbá verjük, és kanalanként a vaníliás krémsajthoz adjuk, fellazítva így a krémet. 

A kihűlt csokis kekszeket kettesével megtöltjük a krémmel, és hűtőben hagyjuk pihenni néhány órát tálalás előtt, hogy a keksz kissé felpuhuljon.