Nagyon finom csokis süti a Whoopie pie, ami nevével ellentétben nem pite... Olyan, mint egy házi Oreo keksz, sokan a francia mandulalisztes macaron amerikai csokis változatának tartják. Akárhogy is, nagyon finom, és még elkészíteni is egyszerű.
Két kevert tésztás csokis keksz lágy krémmel töltve: ez a Whoopie pie. Mint minden népszerű és egyszerű süti, ez is rengeteg változatban létezik – csokisan vagy vaníliásan, tejszínes krémmel töltve, félig csokiba mártva, de leggyakrabban a töltelék ízesítésének köszönhető az újabb és újabb variáció. Az alapreceptben vaníliás krém szerepel, de az epres, mogyoróvajas, sült sütőtökös, csokis, pillecukros töltelékek is népszerűek.
A Whoopie pie neve a legenda szerint onnan ered, hogy amikor a lelkes gyerekek meglátták a csinos csokis sütit, juhééééj, vagyis whoopie kiáltással örvendeztek a sütiszendvicsnek, ami egyébként 2011 óta az amerikai Maine állam hivatalos desszertje.

Akárhogy legyen is, érdemes elkészíteni, mert kóstoláskor szinte biztos, hogy mindenkiből elragadtatott üdvrivalgást vált majd ki a Whoopie pie.
Whoopie pie
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg lágy vaj
- 1 tojás
- 2,5 dl tejföl
- 5 dkg kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
- 1 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A lágy vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, valamint a sót, a kakaót és a tejfölt, és simára keverjük. A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kis halmokat nyomunk belőle egymástól távolabb.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük.
A töltelékhez a krémsajtot a vaníliás cukorral kikeverjük. A tejszínhabot habbá verjük, és kanalanként a vaníliás krémsajthoz adjuk, fellazítva így a krémet.
A kihűlt csokis kekszeket kettesével megtöltjük a krémmel, és hűtőben hagyjuk pihenni néhány órát tálalás előtt, hogy a keksz kissé felpuhuljon.
