Darált hús és paradicsomszósz a bolognai ragu, az egyik legkedveltebb olasz tésztaétel alapja. A változatosság jegyében ugyanezek felhasználásával egy hasonló ízvilágú, de sokkal izgalmasabb fogást készíthetünk egy kis csavarral...

Fűszeres paradicsomszósz az elmaradhatatlan bazsalikommal és kis fokhagymával már magában is tökéletes tésztaszósz, de gazdagíthatjuk egy kis gombával, máris új ételt kaptunk. Ha pedig apró húsgolyókat is főzünk a szószba, akkor ellenállhatatlan, gazdag ízvilágú, tartalmas fogást kapunk. Olvasónk, Sarolta, ráadásul kis falatnyi mozzarellát is elrejtett a húsgolyókban...

„Imádom a tésztaételeket, különösen a bolognai spagettit, de vágytam valami ízben hasonlóra, de mégis másra. Ezért azt gondoltam, egy kis változtatás, valami plusz izgalmasabbá tehetné. Így született meg ez a finom étel.”

Forrás:
Harsányi Sarolta

Mozzarellás húsgolyók gombás paradicsomszósszal és tésztával

Hozzávalók:

  • 1 csomag szélesmetélt vagy spagetti (50 dkg)
  • 1 üveg konzerv gomba (egész, nem szeletelt, 28 dkg)
  • reszelt sajt a tetejére

A húsgombócokhoz:

  • 50 dkg darát sertéslapocka (zsírosabb, mint a comb)
  • 1 száraz zsemle tejbe áztatva, kinyomkodva – elhagyható
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • majoránna
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • mini mozzarellagolyók
  • olaj vagy zsír a pirításhoz

A mártáshoz:

  • 5 dl sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • majoránna
  • bazsalikom

Elkészítés: Először összeállítjuk a gombócokat. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd mehetnek bele a fűszerek, a kinyomkodott zsemle, és végül a tojás. Ha nem vagyunk farkaséhesek, tegyük a hűtőbe egy éjszakára, addig az ízek pompásan összeérnek. Nedves tenyérrel gombócokat formázunk a húsmasszából úgy, hogy mindegyik közepébe fél mini mozzarellát rejtünk. Ha nem állna össze gombócokká a massza, tehetünk bele egy kis zsemlemorzsát is.

Egy serpenyőben olajat vagy zsírt hevítünk, és megpirítjuk benne a gombócokat. Az íze sokkal finomabb lesz! Ha megpirultak, kiszedjük, félretesszük. 

A visszamaradt zsiradékban a szószhoz üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd következhet a fokhagyma és a babérlevél, végül ráöntjük a paradicsompürét, fűszerezzük, majd a leszűrt gombát is hozzáadjuk. Visszahelyezzük a gombócokat a paradicsomos alapba, és kb. 45 percig rotyogtatjuk őket együtt kis lángon! Vízzel lehet pótolni az elfőtt levet.

Mielőtt elkészül a mártás, kifőzzük a tésztát sós vízben, majd leszűrjük, és a gombás-paradicsomos szósszal és a húsgombócokkal tálaljuk, forrón, reszelt sajttal megszórva.

Forrás:
Harsányi Sarolta

A receptet és a fotót Harsányi Sarolta küldte. Köszönjük!

Várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>