Írd be, mit keresel:

Ezek a reggelik serkentik a lurkók agyműködését

Mely élelmiszerek fokozzák a koncentrációt és serkentik a fejlődésben lévő agyat? A dietetikus Emer Delaney öt agyserkentő ételt ajánl, amelyeket akár a mindennapi reggelikbe is beiktathatunk.

Cookta - 2016.10.07.
Ezek a reggelik serkentik a lurkók agyműködését

1. Tojás

A gyümölcsökön és zöldségeken kívül akadnak még bőven olyan ételek, amelyek jó hatással vannak a gyerekek konctentrációjára. Ilyen például a tojás, ami nagy arányban tartalmaz kolint, ez pedig fontos szerepet játszik a memóriasejtek fejlődésében. Ráadásul a tojás fehérjéje vasat, folsavat és A-vitamint is tartalmaz – amelyek fontosak a sejtek növekedésének szempontjából. Ha a gyerek nem allergiás a tojásra, akkor próbáljuk már korán megszerettetni vele. Tegyél egy próbát ezzel: a főtt tojást keverd össze egy kis majonézzel, és kend meg vele a szendvicset vagy a francia pirítósból készített katonákat.

2. Az ómega zsírsavak

Az ómega-3 és -6 zsírsavak létfontosságúak az agy fejlődéséhez, ezek pedig jócskán megtalálhatóak a halakban. Tanácsos a gyerekek étrendjébe hetente legalább egyszer beiktatni. Nagyon egészséges a lazac, a makréla, a tonhal, a pisztráng, a szardínia és a hering.

Nem csak a gyümölcsök és a zöldségek lehetnek egészségesek!

Forrás:
iStock

3. Zab, gabona és teljes kiőrlésű ételek

Több tanulmány is kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű ételek, zabfélék és különböző magvak nagyon egészségesek, amelyeknek fogyasztását főleg reggelre ajánljuk, ugyanis javítják a rövidtávú memóriát, serkentik az agyműködést, és segítenek a koncentrációban. Indítsuk a napot teljes kiőrlésű gabonafélékkel és zabbal: a teljes kiőrlésű keksz lehet például finom kiegészítője sajtnak vagy gyümölcsöknek, de adhatunk egészséges magvakat is joghurthoz.

4. Hüvelyesek

Magas fehérjét és rengeteg vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaznak a babok, amelyeket ráadásul számtalan módon elkészíthetünk. Tehetjük salátákba, rakhatjuk szendvicsbe töltelékként, de húsfélékhez tálalhatjuk köretként is.

5. Tej, jogurt, sajt

A tej, a joghurt és a sajtok tele vannak fehérjével és B-vitaminnal, amely elengedhetetlen az agyszövet egészséges növekedéséhez. Ráadásul magas a kalciumtartalmuk, amely létfontosságú a fogak és a csontok növekedéséhez. Ha a gyerek nem rajong a tejért, ne aggódj, készíthetsz belőle kását, pudingot vagy palacsintát. Így már biztos nem lesz ellenvetése, a joghurtokat pedig szerencsére álatlában minden rosszcsont kedveli.

via bbcgoodfood

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.