Örök kedvenc és megunhatatlan desszert a palacsinta, melynek rendre helye van hétköznapi és ünnepi menüben. Ha palacsinta van, jókedv és öröm is van! Hát még egy ilyen rakott tortaváltozattal!

A palacsinta mindig siker, akármelyik változatát készítjük, a megsütött palacsintát ízlés szerint többféle töltelékkel tölthetjük meg, akár úgy is, hogy mindenki magának tölti a kedvencével. 

De az egyszerű palacsintából készülhet egy kis rafinériával palacsintatorta is, ahogy nálam legutóbb. Kelt palacsintákat sütöttem kis élesztővel, a töltéshez diót és lekvárt hívtam segítségül, majd a tortát a rétegezés után sütőben sütöttem készre, végül pedig csokoládéval öntöttem le. Így nemcsak mutatós és finom, de akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Zserbóhangulatot idéz...

Forrás:
Kard Éva

Diós-lekváros palacsintatorta csokoládéöntettel

A palacsintához:
Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 db nagy tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • pár kanál olaj a palacsintasütő kikenéséhez

A töltelékhez:

  • ízlés szerint lekvár (sárgabarack, szilva...)
  • darált dió, reszelt citromhéj, porcukor, vaníliás cukor és őrölt fahéj keveréke
Forrás:
Kard Éva

Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és az összemorzsolt élesztővel. A tojásokat keverjük simára a cukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és az olvasztott vajat. Ez után keverjük simára a lisztes keverékkel, és hagyjuk legalább egy órát pihenni, mielőtt elkezdenénk sütni a palacsintákat.

Közben egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Készítsük elő a diós tölteléket és a lekvárt.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd az alaposan átkevert tésztából csorgassunk bele egy merőkanálnyit, és az alsó felét süssük pirosra. Csak az alsó felét kell megsütni, nem kell átfordítani!!!

Amikor a palacsinta egyik fele szép pirosra sült, csúsztassuk át a sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a sült oldala legyen lefelé. Ezután szórjuk meg a diós keverékkel.

A következő palacsintának is süssük pirosra az egyik felét, majd a sült felével felfelé borítsuk rá a diós töltelékre. Ezután kenjük meg ízlés szerint lekvárral. A rétegezést addig folytassuk, amíg el nem fogynak a palacsinták. Arra figyeljünk, hogy mindig a sült oldala kerüljön felülre. A legfelső palacsintát már ne kenjük meg lekvárral, és ne szórjuk meg dióval sem.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni.

A csokoládéöntethez:
Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé (70%-os)
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 3 teáskanál étkezési keményítő
  • 2-3 evőkanál rum

Elkészítés: A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet melegítsük fel, majd vegyük le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Ezután keverjük hozzá a cukrot, a kakaót, a rumot, majd az előzőleg tejjel simára kevert étkezési keményítőt is.

Tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett, kb. 10 perc alatt főzzük sűrűre az öntetet, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt palacsintatorta tetejét csorgassuk meg ízlés szerint a csokoládéöntettel, majd szórjuk meg darált dióval.

Tálaláskor a palacsintatortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd a maradék csokoládéöntetet külön kínáljuk hozzá.

Forrás:
Kard Éva