Az egész ott kezdődött, hogy pár napja vettem a piacon egy „zsák” spenótot, ami felhasználásra várt a hűtőszekrényben. A feleségem tegnap a szememre vetette, hogy minek veszek spenótot, ha nem esszük meg!? ...felhasználtam! ;)

A spenótból került a palacsinta tésztájába és a húsos töltelékbe is, a pirospaprika mellett pedig kapor, kakukkfű, petrezselyem és fokhagyma is fűszerezi az alapjában magyaros fogást. A töltött palacsintákat egy jó kis gazdag szafttal nyakon öntve sütöttem össze. 

Forrás:
Kozsla Norbert

Kapros-spenótos, húsos (majdnem hortobágyi) palacsinta

Hozzávalók:
A töltelékhez:

  • kb. 80 dkg darált sertés- vagy csirkehús (ez sertés volt)
  • 15 dkg fekete-erdői füstölt sonka (apróra vágva)
  • 3 fej vöröshagyma (apró kockára vágva)
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagyobb csokor kapor (aprítva)
  • 1 paradicsom (szintén apróra vágva)
  • 1 nagyobb marék spenótlevél (aprítva)
  • só, bors
  • kevés kakukkfű
  • 1-2 evőkanál ételízesítő
  • 1-2 pohár víz
  • 1/2 doboz tejszín

Elkészítés: A hagymát megdinsztelem, majd hozzáadom a fekete-erdői sonkát, később a paprikát és a fokhagymát. Mikor kellően megpirultak, mehet hozzá a hús és a többi hozzávaló. A legvégén felöntöm vízzel, és visszapárolom. Hozzáadom a tejszínt, az apróra vágott kaprot, és még egyszer utoljára felfőzöm. Félreteszem, hagyom kicsit kihűlni...

A szószhoz:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 1/2 doboz tejszín 
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kevés víz

Egy egyszerű, pörköltszerű alapot készítek a hozzávalókból, majd botmixerrel pépesítem. Ezt öntöm majd a szépen sorba rakott palacsintákra.

Forrás:
Kozsla Norbert

A palacsintatésztához:

  • kb. 2 bögre liszt 
  • 2 tojás
  • 2-3 dkg vaj (olvasztva)
  • 1 doboz tejszín
  • 1 csipet cukor
  • pár dl szénsavas ásványvíz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 marék spenót (apróra vágva)

Közepesen híg palacsintatésztát keverek a hozzávalókból, és kisütöm őket.

A kész palkókat megtöltöm a hússal, majd gondosan összetekerve (két oldalát behajtva) egy sütőedénybe teszem.

Forrás:
Kozsla Norbert

Meglocsolom a szósszal, és 210-230 fokon kb. 30-35 percet sütöm, majd tálaláskor tejföllel, petrezselyemzölddel, metélőhagymával és kaporlevéllel díszítem.

Jó étvágyat!

Forrás:
Kozsla Norbert