Írd be, mit keresel:

Chai latte – fűszeres, forró és felpörget!

Pár éve egyre népszerűbb a hazai kávézókban is a chai latte, a fűszeres és édes tejes tea, ami nemcsak átmelegít, és olyan finom, mint egy desszert, de a fűszerek jótékony hatásának köszönhet vitalizál, felpörget!

Cookta - 2016.10.19.
Chai latte – fűszeres, forró és felpörget!

Hűvös időben nem győzzük készíteni a forró italokat. A különféle mézes herbateák mellett és napi egy-két tejeskávé mellett érdemes rászokni a chai lattéra, az indiai eredetű isteni fűszeres italra, amelynek tej és fekete tea az alapja, a bele való fűszereket könnyen beszerezhetjük, szóval egyszerűen elkészíthetjük, kikísérletezhetjük a számunkra legfinomabbat házilag.

Mint minden népszerű ételnek és italnak, így a chai latténak – vagy masala latténak is nevezett italnak – is kapható kész keveréke szirupként, fűszerkeverékként vagy italpor formában, de mindjárt megmutatjuk, milyen egyszerű és gyors finomság, és a fűszerek eredeti formában sokkal hatékonyabban felpörgetnek, fejtik ki jótékony hatásukat.

Forrás: iStock

A chai latte alapja tej, amiből fekete teával készül erős főzet, mindez fűszerekkel és kis cukorral vagy mézzel ízesítve, bár az édesítő akár el is maradhat, mert a bele kerülő fűszerek – a fahéj, a kardamom, az édesköménymag, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg és a csillagánizs – alapvetően édes hatásúak. Az arányok és a fűszerek jól variálhatóak, már 2-3-féle elég egy izgalmas, egzotikus és egészséges finom chai vagy masala lattéhoz.

Chai latte

Hozzávalók:

  • 2 bögre tej
  • 1 filter fekete tea
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál cukor
  • csipetnyi őrölt kardamom
  • csipetnyi ötfűszer keverék
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • méz

Elkészítés: A tejet egy forralóba öntjük, tűzre tesszük. Hozzáadjuk a teafiltert és a fűszereket, és pár percig főzzük, hogy a fűszerek és a tea aromái kioldódjanak, majd a teafiltert dobjuk ki belőle. Ízlés szerint mézzel tovább ízesíthetjük, ha szeretjük, kicsit fel is habosíthatjuk. Csészébe öntjük, és forrón elkortyoljuk.

Készíthető szálas teából és darabos fűszerekből, de akkor le kell szűrnünk, mielőtt fogyasztanánk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.