Az amerikai palacsinta gyorsan összeállítható és egyszerűbben süthető, mint a mi vékony palacsintánk, nagyon jó reggeli vagy vacsora, ez a sült sütőtökkel gazdagított változat pedig egyrészt gyönyörű napsárga, másrészt olyan illatos és finom, mint egy frissen sült mézeskalács.

Aki nem szereti a sütőtököt, az is imádni fogja ezt a puha és könnyű palacsintát, ami még egészségesebb is, hiszen rostokban gazdag zöldség kerül bele. A legközelebbi sütötöksütésnél érdemes többet sütni, és pürésítve eltenni másnapra egy adagot ehhez a palacsintához.

Aki még egészségesebb változatban szeretné, a cukor helyett válasszon más édesítőt – xilitet, sztíviát –, a liszt helyett pedig használjon zablisztet vagy kókuszlisztet. A sütőport nem érdemes elhagyni, mert ettől lesz pufók és könnyű, de a tej helyett használható gabonatej, kókusztej is bátran.

A legfinomabb mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva, egy pohár tejjel, de kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt, lekvárt, vagy akár egy kis édes joghurtot is.

Sütőtökös pufi palacsinta

Hozzávalók:

  • 15 dkg sült sütőtök
  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás 
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés: A sütőtököt botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat és a tej felét, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is. 

A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a mézeskalács-fűszerkeveréket összekeverjük, majd a sütőtökös masszához adjuk, simára keverjük.

Egy teflonserpenyőt kikenünk olajjal, felforrósítjuk, és kisebb palacsintákat sütünk a masszából, oldalanként 2-3 perc alatt.