Írd be, mit keresel:

Gyökérkenyér vagy ciabatta egyszerűen

A péksütik közül nekem az igazán rusztikusak a kedvenceim. Az olasz ciabatta (ejtsd: csabatta) vagy a nem tudom, milyen nemzetiségű gyökérkenyér áll a szívemhez a legközelebb – ami igazából szinte ugyanaz. Főleg, mióta tudom, hogy az elkészítésük mennyire egyszerű. Pontosabban: a világ legegyszerűbb dolga!

Cookta - 2016.10.27.
Gyökérkenyér vagy ciabatta egyszerűen

Egy dolgot tudatosítani szeretnék mindenkiben, aki olasz ételeket próbál reprodukálni. Ezeket a fogásokat (nagy részben) a szegénység szülte, azokat az alapanyagokat használták, amikhez minden nehézség nélkül hozzáfértek. Tehát pl. a pizzaszósz semmi egyéb, mint passzírozott paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Slussz.

Pontosan ilyen egyszerű a ciabatta elkészítése. És igen, az olívaolaj fontos összetevője, de két darabhoz összesen 3 evőkanálnyi kell, tehát egy kis üveg jó sokáig elég lesz.

Forrás:
Hajós Ágnes

Ja, és még egy információ a recept előtt: ezt a tésztát lehet használni pizzaalapként is. A fele mennyiséget egy órát kelesztjük, sok liszttel jó vékonyra nyújtjuk, ízlés szerinti feltétet teszünk rá, nagyon forró sütőben (min. 250 fok) max. 10 perc alatt készre sütjük.

Gyökérkenyér vagy ciabatta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (esetleg 10 dkg rozs – 40 dkg sima)
  • 4 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só

 
Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, egy éjszakát pihenni hagyjuk.

Bőven lisztezett deszkára borítjuk a lágy tésztát, olyan állagú, mint egy sűrű nokedlitészta, a tetejét is megszórjuk liszttel bőven, kicsit ellapogatjuk, téglalap alakú legyen. A lényeg, hogy ne spóroljuk alá-felé a lisztet, így is kicsit ragacsos marad, de így lesz tele lyukkal és ropogós a héja! A két oldalát középre hajtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Két akkora darab sütőpapírt levágunk, ami egy-egy hosszabb cipóformába belefér. A tésztákat párszor megtekerjük a saját tengelyük körül, majd átügyeskedjük őket a formába.

Ha van kedvünk, ismét egy órát pihentetjük, de ezt ki lehet hagyni. Ezalatt 250 fokra előmelegítjük a sütőt, addig sütjük, míg a héjuk világosbarna és ropogós lesz (kb. 30 perc, de figyelni kell!).

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.