Írd be, mit keresel:

Harcsapaprikás, az egyik leggyorsabb és legfinomabb magyaros klasszikus

Igazi klasszikus a harcsapaprikás, az egyik kiváltságos halétel, ami szinte levehetetlen a vendéglők étlapjáról. Sikerfogás, ami sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a legtöbb pörköltféle. Miért ne készíthetnénk otthon is?

Cookta - 2016.10.30.
Harcsapaprikás, az egyik leggyorsabb és legfinomabb magyaros klasszikus

A harcsa az egyik legfinomabb húsú halunk, zsírosat nemihen találunk belőle, mivel ragadozó hal, így csupa izom, vagyis hús, még akkor is, ha ma már leginkább tenyésztett harcsával akad dolgunk. Kivéve persze, ha akad a családban egy lelkes horgász! Ha nincs, és boltban vagyunk kénytelenek hozzájutni, akkor viszont konstatálhatjuk, hogy bizony nem a legolcsóbb alapanyag, viszont szerencsére létezik afrikai harcsa is, ami csak a fajtára utal, nem a származási helyre: vagyis nyugodtan választhatjuk a jóval pénztárcabarátabb afrikai harcsafilét is, a legtöbbet itthon tenyésztik.

Forrás:
Hámori Zsófia

A harcsapaprikásról kevesen tudják, hogy az egyik leggyorsabb magyaros fogás: mivel a hal nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag csak egy szaftos pörköltalapot kell készíteni, a kockára vágott halfilé párolása pár perc, végül a tejfölös habarás is is villámgyorsan elkészül.

A harcsapaprikás klasszikus kísérője a túrós csusza: tulajdonképpen fura, hogyan kerül túró és tejföl, de akár sült szalonnapörc is a köretként szolgáló, más paprikásoknál sokkal visszafogottabb köretre, de tény, hogy zseniális összhangot teremtenek így együtt. Ráadásul párhuzamosan – és szintén gyorsan – elkészíthető.

Forrás:
Hámori Zsófia

Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók:

  • 1 kg harcsafilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 tv-paprika
  • bors
  • pirospaprika
  • köménymag
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj

A csuszához:

  • 25 dkg csuszatészta
  • 20 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl

Elkészítés: Pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, hogy ízesebb, szaftosabb és sűrűbb legyen, sózzuk, meghintjük pirospaprikával.

Objektum doboz

Ezután rátesszük a felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel, óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk kb. 8–10 percig. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha megpuhult a harcsa, kivesszük a szaftból. A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a pörköltalapot.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Visszatesszük a harcsákat a szószba, összeforraljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Közben lobogó sós vízben kifőzzük a csuszatésztát. Leszűrjük, majd összekeverjük a túróval és 2 evőkanál tejföllel, hogy a túró rátapadjon a tésztára. 

Forrás:
Hámori Zsófia

A harcsapaprikást a túrós csuszával tálaljuk, meglocsoljuk a maradék tejföllel.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.