Írd be, mit keresel:

Máléból muffin – nagyanyáink kukoricás süteménye

Mifelénk, Erdélyben, népszerű alapanyag a kukoricadara, amit köretnek, főételnek készítünk, de még desszert alapanyagaként is finom. Ez egy réges-régi recept, nagyon finom, kiadós és egyszerű, amit most muffinformában készítettem el.

Cookta - 2016.11.01.
Máléból muffin – nagyanyáink kukoricás süteménye

Puliszka, polenta, gánica, kukoricamálé – mindenhol másképp nevezik a kukoricadarát, ami valamikor a szegények eledele volt. Nagyon kiadós és laktató, ráadásul olcsó, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Létezik durvábbra és finomabbra őrölt darált változata, a kettő akár keverhető is, de készítenek kukoricalisztet is, még finomabbra őrölve.

Forrás:
Színek és virágok blog

Ha kukoricadarával dolgozunk, arra kell figyelnünk, hogy sok folyadékot felvesz, így ne ijedjen meg senki, ha eleinte hígnak tűnik a massza, mint ennél a receptnél is. Sokféle változata létezik, vannak, akik több tojással vagy teljesen tojás nélkül sütik, szoktak a tetejére szilvalekvárból pöttyöket kanalazni sütés előtt. 

Ha valaki gluténmentesen készítené, nyugodtan cserélje le a lisztet kukoricalisztre, illetve az aludtej vagy kefir helyett is használható kókusztej vagy más gabonatej a laktózmentes változatért. Ez egy régi recept, aminek íze és állaga nekünk tökéletes, így ezt osztom meg veletek. Reggelire, uzsonnára is nagyon finom!

Forrás:
Színek és virágok blog

Kukoricamálé tökmaggal

Hozzávalók:

  • 27 dkg kukoricadara
  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 kiskanál vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl kukoricaolaj
  • 6,7 dl aludttej vagy kefir
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • Valamint:
  • maréknyi tökmag

Elkészítése: Az összes hozzávalót egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a tojást, és kézi mixer segítségével simára keverjük. 

A muffinformát kiolajozzuk, és a masszát belekanalazzuk, megszórjuk tökmaggal, és 180 fokos sütőbe tolva 30–35 perc alatt megsütjük.

Tálalhatjuk mézzel meglocsolva, friss gyümölccsel vagy lekvárral is.

Forrás:
Színek és virágok blog

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.