A krumplilevesnek számtalan változata van, és bátran az olcsóbb ételek közé sorolhatjuk. Készülhet csak zöldségekkel, de belecsempészhetünk egy kis kolbászt, virslit, én néha csirkemellet is, de készítettem már baconnel is… A tejföl viszont egyik változat tálalásakor sem maradhat el!

Most egy egyszerű, pénztárcabarát, ám nagyon finom levest készítettem, jó sok tárkonnyal és babérlevéllel. Imádom a tárkony ízét és illatát, és nem csak csirke- vagy pulykaragulevesben, érdemes bátran használni, mert egészen átváltoztat egy-egy megszokott fogást. 

Az így megbolondított klasszikus és hagyományos magyaros leves a végén egy tejfölös habarást kap, és hogy tartalmasabb, gazdagabb legyen, levesbetétként egész tojásokat főztem bele. Így elkészítve nemcsak ízletes, de igen laktató is volt, ráadásul gyors, és igazán melengető a hűvös napokon.

Forrás:
Kard Éva

Tárkonyos krumplileves tojással

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • tárkony (ízlés szerint)
  • 1-2 teáskanál pirospaprika
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 6 db tojás
  • 0,5 dl étolaj
  • 1,5 l víz

Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és keverjük össze. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bőven tárkonnyal, adjuk hozzá a babérlevelet és az ételízesítőt, majd főzzük a krumplit félpuhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd csorgassuk a levesbe. Én egy szűrőn át csorgattam bele, hogy a leves szép selymes, csomómentes legyen.

Ezután forraljuk fel a levest, majd egyesével, óvatosan, üssük bele a tojásokat, és a lángot mérsékelve szép lassan főzzük még kb. 10 percig. Fontos, hogy miután beleütöttük a tojásokat, már nem szabad megkeverni, hogy a tojások szépen egyben maradjanak!

Forrás:
Kard Éva

Tálaláskor merjük a levest tányérba, tegyük bele a főtt tojást, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva