Írd be, mit keresel:

Barátunk, a brokkoli – tudnivalók és remek receptek

A brokkoli a megosztó zöldségek közé tartozik, bár szerencsére egyre többen kedvelik, köszönhetően talán az egyre népszerűsödő ázsiai éttermeknek, amik előszeretettel használják. Mégpedig úgy, hogy nem főzik halálra, szerencsére... Meggyőződésünk ugyanis, hogy aki nem kedveli a brokkolit, elsősorban azért lehet, mert túlfőzve, vizesen kóstolta csak...

Cookta - 2016.11.06.
Barátunk, a brokkoli – tudnivalók és remek receptek

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, ugyanúgy virágzatát, bimbóit fogyasztjuk, mint a karfiol esetében. Kalóriaszegény (34 kcal/100 g) és rostokban gazdag, így diétába tökéletesen illeszkedik, ráadásul rengeteg rostot tartalmaz, de számos vitamin, ásványi só és fitokemikália is van benne, amelyeknek köszönhetően természetes védelmet nyújt –tudományos kutatások szerint is – a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések ellen.

A brokkoliban egyszerre van meg az úgynevezett szulforafán, az indol, a szelén és az immunerősítő C-vitamin, melyek mindegyike védelmet nyújt a mellrák és más rákbetegségek ellen. Emellett gazdag karotinokban, melyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, védenek a szívbetegség ellen, javítják a memóriát, enyhítik a bőr szárazságát, magas kalciumtartalmának köszönhetően pedig a brokkoli a csontritkulás ellen is védelmet nyújt.

A szürke, komor, nyirkos hónapokban érdemes rendszeresen fogyasztani, heti 2-3 alkalommal beilleszteni a menübe: jótékonyan hat a fáradékonyság ellen, ráadásul kedélyjavítónak is remek. Jó hír az emésztési problémákkal küzdők számára, hogy a káposztafélékhez képest jóval könnyebben emészthető, nem terheli meg a szervezetet, érdemes hát minél többféle módon elkészíteni!

Brokkoliból mindig az élénk színű, feszes virágzatú példányokat válasszuk, a legjobb, ha a levelek is rajta vannak, ezek állapota is mutatja, mennyire friss a zöldség. A sárguló, szürkülő darabokat nem szabad megvásárolni. A brokkolit sosem szabad túlfőzni: a rózsáira szedett friss brokkolinak elegendő 6-8 perc, a mélyhűtött zöldségnek ennél is kevesebb. A szárát se dobjuk ki, meghámozva, felszeletelve vagy kockázva ugyanolyan értékes, mint a virágzat.

A brokkoli apróra vágva vagy vékonyan legyalulva nyersen is fogyasztható, de tehetjük bármilyen zöldséges levesbe, lehet krémleves alapja, de készülhet belőle tepsis szaftos fogás, fűszeres fasírt, selymes főzelék, egészségtudatos étrendben is megállja a helyét, mint ebben a szezámmagos pulykás-brokkolis fogásban, de akár tésztához is jól illik, mint ebben a csirkés-pennés változatban

Forrás:
#lacafoz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.