Az ősz nem lehetne teljes még egy almás-fahéjas recept nélkül. Ezek a mini almás táskák pedig minden szempontból ideálisak: gyorsan elkészülnek, isteni finomak és még diétázók is bátran fogyaszthatják.

Múlt héten kétszer is megsütöttem ezeket a mini vegán és gluténmentes almás táska névre keresztelt, IR-barát sütiket. Mindezt azért, mert az első tálca sütivel több baj is volt: egyrészt nem nyomkodtam össze eléggé a táskákat, ezért szétnyíltak, és úgy néztek ki, mintha kis ufókat formáló harapnivalók lennének, másrészt elég sem volt, mivel egy órán belül se híre, se hamva nem volt annak a 17 darab ufónak. 

Ufók, táskák, bénázások

Először nagyon bosszantott a tény, hogy nem lettek elég mutatósak egyből a sütik, de azóta annyi halloweenes tematikájú, ijesztő édességet láttam, hogy rájöttem: csak megfelelő marketing és alkalom kell ahhoz, hogy ezt a ballépést kreatív ötletként tálalhassam. Ez a gondolat kicsit megnyugtatott, de a második sütésnél mégis inkább maradtam az eredeti terveknél, ennek az eredményét láthatjátok a képeken. (Na meg lássuk be, a táska úgy jó, ha záródik.)

Nem mondhatnám, hogy ellenemre lett volna a kétszeres sütés, ugyanis az almás-fahéjas töltelék készítése után még sokáig érezni lehetett a mennyei illatot. Ráadásul gyorsan el is készíthető a sütemény, az almás töltelékhez sem kell feltétlenül ragaszkodni, mehet bele bármi más: bogyós gyümölcs, lekvár, puding, spenót vagy akár zöldségkrém is. A „táska” a szélén ropogós, belül, ahol az almás töltelék és a tészta összeér, ott lágy, szinte olvad az ember szájában. Mennyei!

Forrás:
Zita

Szénhidrátok IR-eseknek

A szénhidrátszámot először csak ezzel az almás töltelékkel számoltam ki az egyes táskákra, de most leírom külön-külön is az értékeket, hogy ha más tölteléket használnál, akkor könnyebb legyen azzal számolni. A tészta maga 114,7 gramm szénhidrátot tartalmaz, az almás töltelék pedig összesen 25,6 gramm CH. 17 darab almás táska esetén így egy darab 8,25 gramm CH-t fog tartalmazni.

Íme a várva várt recept. A hossza ne tévesszen meg senkit, mert csak magyarázni tart sokáig, elkészíteni nem. Remélem, hogy elnyeri a tetszéseteket. :)

Forrás:
Zita

Mini vegán és gluténmentes almás táska

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 0,5 dl cukrozatlan almapüré (ha nincs, sima víz is jó helyette)
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál lenmagliszt, 3 evőkanál víz)
  • 2 púpos evőkanál útifűmaghéj
  • 1 g aszkorbinsav (vagy 1 evőkanál citromlé)
  • 0,5 teáskanál só
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg barna rizsliszt
  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 20 dkg alma (felkockázva ennyi)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál eritrit (elhagyható)
  • 1 evőkanál víz
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítés: Az almapürét elkeverjük a vízzel, az olajjal, a sóval és az almaecettel, majd hozzáadjuk az útifűmaghéjat, és félretesszük állni pár percre, hogy a maghéj megszívja magát.

Összekeverjük a liszteket, a szódabikarbónát és az aszkorbinsavat, majd elkészítjük a lenmagtojást is.

A lenmagtojást hozzáadjuk a maghéjas keverékhez, majd mehet bele a többi száraz hozzávaló is. Egynemű tésztát gyúrunk belőle, ha már elválik az edény falától, hűtőbe tesszük állni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Az almákat felkockázzuk (én a héját is rajta hagytam, úgy is finom volt). Lereszelni nem érdemes, mert akkor túl sok levet ereszt majd, inkább kézzel vágjuk apró darabokra az almát, kb. 0,5 cm x 0,5 cm az ideális méret. Egy lábosba tesszük az almadarabokat, megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a citromot, a vizet és az eritritet, és a tűzhelyen (vagy mikróban) pár perc alatt megpároljuk.

Kivesszük a hűtőből a tésztát, belisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk (ha ennél vékonyabb, akkor szakadni fog a töltésnél, ha vastagabb, akkor kicsit túl sok lehet a tészta az almához képest). Kerek nyomóformát használva kiszaggatjuk, a kapott korongok felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a közepére almát teszünk. A maradék korongokat ráhelyezzük az almával megpakolt korongokra. Érdemes egy kicsit kilapítani a felső korongokat, hogy könnyebben betakarják az almát. A két réteg találkozásánál összenyomjuk vagy összecsipkedjük a tésztát, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni, majd villával körbenyomkodjuk a szélén díszítés gyanánt. Végezetül a táskák tetejét is átszúrjuk villával.

A tepsit betesszük a sütőbe, és 180 fokon légkeveréssel aranybarnára sütjük a táskákat, nagyjából 15–20 perc kell nekik.

Forrás:
Zita