Írd be, mit keresel:

Illatos sütőtökkrémleves naranccsal

A sütőtökkrémleves az egyik őszi-téli kedvencünk. Annyi módon, olyan sokféle ízvilággal készíthető, hogy egyszerűen megunhatatlan. Most egy illatos, narancsos receptet hoztunk sok fázisfotóval!

Cookta - 2023.11.09.
Illatos sütőtökkrémleves naranccsal

A sütőtök nemcsak melengető, szemvidító napsárga színével, édes illatával és krémességével hat jótékonyan testünkre-lelkünkre, de rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagunk, így bátran rábeszélünk mindenkit arra, hogy minél gyakrabban készítse, fogyassza.

Forrás: Hámori Zsófia

A krémleves például egy nagyon praktikus felhasználási módja, hiszen készíthetünk egy nagyobb adagot, és ha hazaérünk a nap végén a hűvösből, csak meg kell melegíteni egy adaggal, és máris kanalazható a melengető, selymes leves. Hangulatunk és ízlésünk szerint variálható az ízvilága, hiszen a sütőtök szinte mindent elbír: lehet édeskés vagy sós, csípős, fahéjas vagy currys, gesztenyés vagy kókusztejes, kardamomos vagy fokhagymás, tejszínes vagy rozmaringos, kakukkfüves vagy szerecsendiós… A változatok száma végtelen, és nekünk sem kell ragaszkodnunk egyetlen recepthez, érdemes újabb és újabb ízekkel játszani.

A sütőtökkrémleves gyorsan elkészül, ha a zöldségeket főzzük, kicsit hosszadalmasabb, ha sütőben megsütjük, de az az igazság, hogy így a végeredmény is finomabb: a karamellizálódott sütőtök íze intenzívebb, mélyebb, selymesebb… Mi most így, az utóbbi módon készítettük.

Forrás: Hámori Zsófia

Narancsos sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 szem közepes krumpli
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 narancs facsart leve és reszelt héja
  • bors
  • kakukkfű
  • olívaolaj

A tálaláshoz:

  • 5 dkg tökmag

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral borított sütőtálcára tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk olívaolajjal.

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

Előmelegített sütőben 180 fokon puhára sütjük körülbelül 25 perc alatt.

Forrás: Hámori Zsófia

Egy lábasba öntjük a megpuhult zöldségeket, felöntjük az alaplével, belereszeljük az egyik narancs héját, belefacsarjuk mindkét narancs levét, összeturmixoljuk.

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

 

Forrás: Hámori Zsófia

Ha már krémes, feltesszük főni a tűzhelyre, főzőtejszínt adunk hozzá, és összeforraljuk.

Forrás: Hámori Zsófia

Amíg megfő a leves, egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot – tálaláskor ezzel szórjuk meg a leves tetejét.

Forrás: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.