Aki járt Olaszországban, biztosan ismeri a citromlikőrt, ezt a szenzációs édes nyalánkságot, amit elsősorban Dél-Olaszországban és Szicíliában készítenek a helyi hatalmas citromokból. A jó hír, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetjük mi is – gasztroajándéknak vagy a karácsonyi koccintáshoz is remek lehet!

Bár édes italról van szó, annyira finom, hogy férfiak sem szokták visszautasítani. Kínálhatjuk aperitívként, de nagyon jól működik digesztív italként is, az étkezés lezárására: olasz éttermekben gyakran a ház ajándéka egy kupica limoncello a számla mellé, mert jótékonyan hat az emésztésre. Akármikor is fogyasszuk, jól behűtve kínáljuk, akár előhűtött pohárkába öntve vagy jégkockával.

A limoncello citromhéj, alkohol és cukorszirup keveréke, a limoncinóba ezek mellett belekerül a citrom kifacsart és leszűrt leve is. Mindkettő nagyon finom, és gyakorlatilag kétszer 10 perc alatt elkészíthető, igaz, hogy 3 hét pihentetésre is szükség van a két munkamenet között, hogy a citromhéj aromái kellően kioldódjanak az alkoholban. Mivel a citrom héját használjuk, mindenképpen kezeletlen gyümölcsöt vásároljunk ehhez a mennyei italhoz, ami szerencsére már egyre több áron megfizethető áron is beszerezhető.

Limoncello és limoncino

Hozzávalók 1 literhez:

  • 6 db bio citrom (a héja nem kezelt)
  • 5 dl vodka
  • 35 dkg cukor
  • 5 dl víz

Elkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, egy zöldséghámozóval a citrom sárga héját lehámozzuk úgy, hogy minél kevesebb fehér kerüljön rá, mert ettől keserű lehet. Ha limoncinót készítünk, akkor a levét is kifacsarjuk. A citrom héját (és levét) a vodkával egy befőttesüvegbe tesszük, összerázzuk, lezárjuk, és 3 hétig pihentetjük, idönként összerázzuk.

Az érlelési idő elteltével a 35 dkg cukrot 5 dl vízzel sziruppá főzzük, kicsit hűlni hagyjuk. A citromos alkoholt leszűrjük, és a sziruppal elkeverjük, majd üvegbe töltjük és lezárjuk.

Alaposan lehűtve vagy jégkockával kínáljuk.