Írd be, mit keresel:

Márványos kuglóf, egy ünnepi klasszikus

Ha szeretnénk meghitt és ünnepi hangulatot varázsolni, nem kell mást tennünk, mint egy szépséges kuglófot sütni. Egyszerre elegáns és békebeli, különleges, mégis otthonos, nagymamás, ugyanakkor kávéházi... Elkészítése nem nagy kihívás, csupán néhány alapszabályt kell betartani.

Cookta - 2016.11.12.
Márványos kuglóf, egy ünnepi klasszikus

A német eredettel bíró kuglóf valamikor régen tényleg igazi ünnepi sütemény volt, mégpedig formája miatt, amit a betlehemi három királyok turbánjának formája ihletett. A legenda szerint ugyanis az ő tiszteletükre sütötték elsőként ezt a kissé tornyos, lukas süteményt – így mindenképpen kapcsolódik adventhez és a karácsonyi ünnepkörhöz. 

A kuglófforma nemcsak mutatós, de praktikus is: a középső luknak köszönhetően a tészta könnyebben át tud sülni, mint ha tömör lenne. A kuglóf készülhet kelt tésztából vagy a jóval egyszerűbb sütőporos kevert tésztából, a lényeg, hogy gondosan kivajazott és lisztezett formába kerüljön a tészta, és ne érjen magasabbra a forma 2/3 részénél, nehogy túlcsorduljon sülés közben a forma peremén.

Forrás:
Hámori Zsófia

Az alábbiakban egy hibátlan alapreceptet mutatunk, itt egy kis kakaóval ízesítettük a tészta egy részét, majd váltakozva öntöttük a formába, hogy márványos legyen, de nyugodtan készíthető csak fehéren vagy csak kakaósan, gazdagíthatjuk mazsolával, vaníliával, fahéjjal, esetleg apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával, csokidarabokkal, kandírozott narancshéjjal, de a kész, formából kifordított és kihűlt kuglófot akár bevonhatjuk csokimázzal, attól függően, hogy ünnepi reggelire vagy uzsonnára szánjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Márványos kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 3,5 dl tej
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A kuglófformát alaposan kivajazzuk, lisztezzük, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A szoba-hőmérsékletű vajat egy robotgép segítségével krémesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejet és sütőporral elkevert lisztet felváltva adagoljuk hozzá, míg sima tésztát kapunk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A tésztát kettéválasztjuk, a feléhez hozzákeverjük a kakaót. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A kuglófformába felváltva terítjük a sárga és a barna tésztakeveréket, majd mikor minkettő elfogyott, veszünk egy villát, és kicsit átkeverjük a kettőt.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 percig sütjük, majd lefedjük egy fóliával, hogy ne égjen meg, és így folytatjuk a sütést újabb 20 percig. 

Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, és megszórjuk porcukorral.

Forrás:
Hámori Zsófia

 

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Nagymama legjobb süteményei

Bizonyára mindenki szívesen emlékszik vissza nagymamája mennyei süteményeire és a családi ünnepeket körbelengő édes varázslatra. A nagymamák pontosan tudják, hogy a szívhez a gyomron keresztül vezet az út, és hogy az ínycsiklandó süteményekkel nemcsak a gyerekek arcára lehet mosolyt csalni, hanem a felnőttek szívét is rabul lehet ejteni.

Ebben a nosztalgikus könyvben több mint 120 klasszikus és jól bevált recept található, köztük olyan örök kedvencekkel, mint például a morzsás sütemény, a sajttorta, a frankfurti koszorú, a Sacher-torta, a fonott kalács vagy a zabkeksz. Fedezzük fel újra a régi recepteket, és segítségükkel csaljunk mi is letörölhetetlen mosolyt szeretteink arcára!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.