Írd be, mit keresel:

Habkarika – dísznek, ajándéknak, mini Pavlovának

Légies és könnyű, ropogós és édes, hosszan eláll, nagyon egyszerű elkészíteni, gasztroajándéknak, édességnek, de karácsonyfadísznek is tökéletes, olcsó, hiszen mindössze 3 alapanyag kell hozzá. Indulhat a habkarikagyártás?

Cookta - 2016.11.15.
Habkarika – dísznek, ajándéknak, mini Pavlovának

Csupán tojásfehérje, porcukor és pár csepp ecet vagy citromlé szükséges hozzá, ez jó eséllyel mindenkinek mindig van otthon. A titok az elkészítés és a sütés mikéntjében van, de egyáltalán nem ördöngösség habkarikát vagy éppen habcsókot sütni. Mutatunk mindent, sőt a felhasználási lehetőségeket is!

Habcsókalapok

  • Fontosak az arányok: 1 nagyobb tojás fehéje részéhez 5 dkg porcukor az ideális mennyiség, de érdemes legalább 4 tojássárgával dolgozni, mert az elkészítés ugyan egyszerű, de a sütés hosszadalmas, kicsiben nem érdemes nekiállni.
  • Szoba-hőmérsékletű, és a felverés előtt 1-2 napot pihentetett tojásfehérjéből lesz tökéletes állagú a habcsók, így érdemes rákészülni a sütésre, és pár napot pihentetni a sütés előtt.
  • Jó hír, hogy fagyasztott tojásfehérjével is dolgozhatunk: ha van épp felesleges fehérjénk, egy kis műanyag dobozba vagy pohárba téve tegyük a mélyhűtőbe, a következő felesleges fehérje mehet a megfagyott tetejére, csak strigulázzuk, hol tartunk. Használat előtt 1 nappal kivesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
  • A tojásfehérjéket először néhány csepp ecettel vagy citromlével együtt kezdjük felverni, a savtól más lesz a szerkezete, a porcukrot fokozatosan szitáljuk bele a már kemény habba.
  • A habkarika hófehéren gyönyörű, de pár csepp ételfestékkel meg is színezhetjük a legvégén. Ha rózsaszín habcsókot szeretnénk, akkor van természetes színezőanyag is: pár csepp céklalé elég, hogy megszínezze, más színnél nehéz olyan természetes anyagot találni, amiből pár csepp elég lenne, ha pedig ennél többet tennénk bele, akkor változna a hab állaga. Egy kis kurkumával és matchatea-porral ki lehet próbálni a pasztellsárga és halványzöld színeket, ezek ízben is izgalmassá teszik.
  • A habcsókot fűszerezhetjük is: csipetnyi tört kardamommag, mézeskalács-fűszerkeverék, őrölt szegfűszeg nem látszik meg a habban, de az ízét ugyancsak gazdagítja.
  • Ha szeretnénk, apró cukorgyöngyökkel megszórhatjuk a sütés előtt, ettől is nagyon mutatós lesz a habkarikánk.
  • A legjobb, ha a kész tojáshabot habzsákból nyomjuk sütőpapíros tepsibe, használhatunk csillagcsőrös vagy más mintájú kinyomót, de ha nincs ilyen praktikus habzsákunk, akkor egy tiszta nejlonzacskó is megteszi, aminek az egyik sarkát kivágjuk.
  • Fontos, hogy ne forró vagy meleg sütőbe tegyük, hiszen nem sütni kell a habkarikát, hanem éppen csak szárítani, azt viszont hosszan. Ha túl meleg a sütő, akkor megbarnul, megsül, mi pedig szép fehér karikákat szeretnénk…

Habcsóktippek

  • Amennyiben karikákat készítünk, elláthatjuk egyenként csinos zsinórral vagy szalaggal, felakaszthatjuk díszként karácsonyfára, de akár dekorálhatjuk egy-egy szépséggel a becsomagolt ajándékokat is.
  • Ha csókokat készítünk, akkor kettesével összeragaszthatjuk őket egy kis sűrű lekvárral úgy, hogy egy szalagot vagy karácsonyfaakasztó görbített drótot teszünk bele, így felaggatva kis hópelyheink lehetnek habcsókból.
  • A hófehér vagy épp színes karikákat és csókokat celofántasakba vagy papírdobozva téve, csinosan átkötve édes gasztroajándéknak is tökéletes.
  • A ropogós és édes habcsókot érdemes megkóstolni egy bögre sűrű forró csokiba belemorzsolva: meglepően nagyot dob a kis cukros morzsa más textúrája a selymes italban, desszertnek is beillik!
  • A habkarika tökéletes alapja lehet egy ünnepi és isteni rögtönzött desszertnek, a mini Pavlovának: csak egy kis tejszínhab és némi gyümölcs kell rá, és már kész is az egyszemélyes tortácska. Kivi, ananász, mandarin, apróra kockázott narancs, bogyós gyümölcs – akár fagyasztott – is tökéletes rá.

Habkarika

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé vagy 2-3 csepp ecet

Elkészítés: A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva.

A habot csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle kis karikákat vagy csókokat.

90 fokos sütőben – a csókok méretétől függően – legalább 1 órát szárítjuk, ha nagyobbak lettek, akár 1,5 órát is tart, míg kiszáradnak.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Gasztroajándékok – minden alkalomra

Az utóbbi években minket is elértek a gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai, a „homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából?

Erre nyújt választ ez a könyv édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt: nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.