Írd be, mit keresel:

Ledér lányok kedvenc tésztaétele

Olaszország egy csodás hely, ahol nemcsak a szénégetőknek van saját ételük, a carbonara, de még az örömlányoknak is: a pasta alla puttanesca. Nem sokat tudni az illatos mediterrán villámfogás eredetéről, de isteni és rém egyszerű.

Cookta - 2016.11.15.
Ledér lányok kedvenc tésztaétele

A legenda szerint Nápolyból származik ez az egyszerű, de ízekben nagyon gazdag fogás, ami a neve szerint – pasta alla puttanesca – az örömlányok, kurtizánok, ledérségek, na jó… kurvák kedvelt fogása. Hogy miért kapcsolják a könnyű életű (vagy annyira azért nem is könnyű az ő életük) lányokhoz ezt a receptet, nehéz kideríteni. Talán azért, mert nagyon gyorsan összedobható, és feltételezhető, hogy a főzőcskézéshez volt a legkevésbé kedvük és affinitásuk a lányoknak, esetleg azért, mert olyan filléres mediterrán alapanyagokból készül, amelyek minden konyhában megtalálhatóak Olaszországban, esetleg tényleg igaz az a mendemonda, hogy a provence-i származású madame készíttette ezt a fogást a nápolyi bordélyában magának és bennfentes vendégeinek, amelyben olyan ízek és alapanyagok vannak, amelyek Dél-Franciaországban is gyakorta használtak és remekek, de Olaszországban is alapvető kellékek.

A pasta alla puttanesca sikerét egyértelműen egyszerűségének és isteni ízkombinációjának köszönheti: tészta, olívaolaj, fokhagyma, pár szem olajbogyó, kis kapribogyó, némi szardellapaszta és egy kis csili kombinációja, 15 perc alatt kész, nagyon mediterrán, egy pohár borral tökéletes nyáridéző, de bármikor elkészíthető fogás.

Pasta alla puttanesca

Hozzávalók:

  • 50 dkg penne (vagy más) tészta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 olajos szardellafilé
  • 4 evőkanál olívaolaj (a szardellafilé olaját is használhatjuk)
  • maréknyi olajbogyó
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (40 dkg)
  • csilipehely
  • bazsalikom
  • só, bors
  • kevés parmezán

Elkészítés: A pennét feltesszük forró, sós vízben főni.

A megtisztított fokhagymát, a szardellafilét, a kapribogyót és a konzerv hámozott paradicsomot apróra vágjuk. Egy serpenyőben az olívaolajon összeforgatjuk 2-3 perc alatt, majd a tészta főzővizéből 1 merőkanálnyit és a paradicsomkonzerv levét hozzáadjuk, és erős tűzön 4-5 perc alatt összefőzzük, borsot őrölünk rá, ízlés szerint kis csilit adunk hozzá.

Közben a kifőtt pennét leszűrjük, összeforgatjuk a szósszal, rádobjuk az olajbogyót.

Tányérba szedjük, a tetejére parmezánt reszelünk, friss bazsalikommal meghintjük, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.