Írd be, mit keresel:

Tökéletes szaftos-omlós sült oldalas

Az oldalastól sokan tartanak, pedig az egyik legfinomabb húsféle. Kellően csontos és zsíros ahhoz, hogy kiváló, omlós sült készülhessen belőle, olyan, amelyikből kicsusszan a hús. Csak tudni kell a mikéntjét, amit mi most el is árulunk...

Cookta - 2016.11.15.
Tökéletes szaftos-omlós sült oldalas

Húsimádók tudják, hogy a csontos részek a legfinomabbak, és nem kell megijedni egy kis zsírtól sem, mert egyrészt ez teszi szaftossá a húst, másrészt a java része kisül belőle, aminek persze nem kell kárbavesznie: kitunkolható, felhasználható a körethez is, ha például ezen pároljuk a káposztát vagy pirítjuk a krumplit… De ne szaladjunk ennyire előre!

Oldalasból érdemes olyat választani, ami egyenletes vastagságú, hogy egyformán süljön. Mindenképpen daraboljuk fel egycsontos vagy kétcsontos darabokra, vagyis mindegyik húsdarabban legyen egy vagy két csont. Az oldalas nagyon jól pácolható, használhatunk mustáros vagy sörös pácot, akár az amerikai nyomokon haladva BBQ-szósszal is megkenhetjük sütés előtt, de a legfinomabb talán mégis az egyszerű fokhagymás sült oldalas.

Forrás:
Hámori Zsófia

A sütési hőfokról és időről mindenkinek megvan a maga teóriája, még a nagyok is másképp csinálják. Míg Jamie Oliver 4 órán át süti 135 fokon, addig nekünk Nigella 200 fokos változata jött be, bár igaz, hogy tőle eltérően nem 1 órán át sütjük, hanem kicsit tovább, és utána még egy kicsit rá is pirítunk…

Mivel mégiscsak zsírosabb húsról van szó, érdemes olyan köretet készíteni hozzá, ami egy kissé savanykás, esetleg ecetes, hogy a gyomrunknak könnyebb dolga legyen. Párolt káposzta, savanyú káposzta is tökéletes, mi most hagymás-ecetes krumplisalátát készítettünk hozzá.

Forrás:
Hámori Zsófia

Sült oldalas hagymás-ecetes krumplisalátával

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A burgonyasalátához:

  • 70 dkg burgonya (salátának való)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, bors
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál ecet (20%-os)
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés: Az oldalast megmossuk, és felvágjuk kisebb darabokra. Egy tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük zúzott fokhagymával, jól összeforgatjuk, hogy minden darabra jusson. Öntünk rá 3 evőkanál olajat.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Alufóliával lefedjük, majd 200 fokon 70-80 perc alatt puhára pároljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha megpuhult, levesszük a fóliát, és 10 perc alatt szépen megpirítjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Amíg megsül az oldalas, elkészítjük a krumplisalátát: a burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk kb. 1/2 cm-es karikákra. A lila hagymát is meghámozzuk, felkarikázzuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Egy tálba rétegezve lerakjuk a burgonyát és a felkarikázott hagymát, a rétegek között borsot őrölünk rá. Ha minden elfogyott, a vízből, a cukorból és az ecetből salátalevet készítünk, és ráöntjük a burgonyára. Lefedve lehűtjük. Minél többet áll, annál jobban összeérik.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Az omlósra sült oldalast az ecetes-hagymás krumplisalátával tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.