Gyors vacsora, szuper partikaja, a gyerekek is imádják, hipp-hopp elkészül és nagyon egyszerű: ő a fast food favoritunk jelenleg, és még mártogatni is lehet!
Amerikából jött, mestersége street food. Itthon még nem találkoztunk vele gyorsétteremben, de mivel otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető, ezt nem is bánjuk. Csak egy sűrű palacsintatésztát kell kevernünk, ebben megforgatni a virsliket, majd irány a forró olaj. Mindösszesen legfeljebb 20 perc, és kész is van az isteni corn dog, vagyis a kukoricakutya. A kukorica viszont kulcsszó: kukoricadarával készül, ettől lesz ropogós a bunda, de mivel ebből készül az amúgy szintén villámfogás puliszka is, mindenképpen érdemes tartani belőle otthon. Jól lezárva sokáig eláll és sokféle módon felhasználható.
A corn dog esetén a virslibe hagyományosan bambuszpálcát vagy hurkapálcát szúrnak, ez teszi lehetővé, hogy kézzel lehessen enni. Partin, bulin, gyerekeknek ez jópofa, de ha mondjuk egy gazdag saláta mellé készítjük a bundás virslit, akkor teljesen felesleges.
Corn dog praktikák
- Mindenképpen bőrös virslit kell használnunk, a műbőrős nem jó. Ha csak ilyen áll rendelkezésre, akkor mindenképpen húzzuk le a bőrt – ne rontsuk el az egészet, olvadt műanyaggal ehetetlenné téve a fogást.
- Kisebb virsliket válasszunk, ha túl hosszúak, vágjuk félbe, de használhatunk mini virsliket is, így cuki kis partifalatokat kapunk. Félbevágott vajretekbe vagy cukkinibe szurkálva és így felszolgálva minden buli vagy gyerekzsúr sztárja lehet.
- A palacsintatésztához használjunk finomra őrölt kukoricadarát: a durvább szeműnek nem lesz ideje megpuhulni, így kemény, szemcsés lehet a kész bunda.
- Ha felnőtteknek készítjük, a palacsintatésztát fűszerezzük bátran: mehet bele csili, kis pirospaprika, őrölt bors és persze fokhagyma, a legjobb ebben az esetben a fokhagyma-granulátum, ami tökéletesen el tud keveredni a masszában.
- Jobban tapad a tészta a virslire, ha előtte meghempergetjük lisztben, majd ezután mártjuk meg a tésztában.
- A legpraktikusabb, ha a kikevert sűrű palacsintatésztát egy magas pohárba öntjük, és ebbe mártjuk bele a virsliket, folyamatosan pótolva a tésztát. Így egy virsli = egyetlen mozdulat. 🙂
- A bemártott virsli azonnal mehet a forró olajba, így nem fog lefolyni, megfolyni, az olajban érdemes néhány másodperc múlva fordítani rajta, így mindenhol kéreg sül a tésztára, és egyenletesen fog sülni.
- A következő receptben a tészta mennyisége több, mint amennyi a virslik bevonásához kell, mégis szükséges ahhoz, hogy kényelmesen be tudjuk őket mártani. A maradék tészta nem kidobandó! 1-2 evőkanál liszt és még ízlés szerinti fűszer hozzáadása és elkeverése után beleszaggathatjuk a forró olajba. Fűszeres fánkok lesznek, kívül ropogósra sülnek, belül puhák, finomak!
- A corn dog magában is finom, de azért kínáljunk hozzá majonézt, mustárt, ketchupot, akár fokhagymás tejfölt. Egy nagy tányér saláta is jól áll neki!
Corn dog (kukoricás bundában sült virsli)
Hozzávalók:
- 8 virsli
- 10 dkg finom őrlésű kukoricadara
- 10 dkg kukoricaliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 teáskanál só
- 1-2 evőkanál liszt a hempergetéshez
- bő olaj a sütéshez
- 8 hurkapálca vagy bambusznyárs
Ha felnőtteknek készül:
- fokhagyma-granulátum
- őrölt bors
- csilipehely
Elkészítés: A kukoricadarát, a lisztet, a sütőport, a sót egy keverőtálba tesszük, ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket (fokhagyma, bors, csili), valamint a tojást és a tejszínt, és elektromos habverővel elkezdjük összedolgozni. Apránként adagoljuk hozzá a tejet, amíg sűrű palacsintatészta állagot kapunk.
Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben. A virslikbe hurkapálcát vagy bambusznyársat szúrunk, megforgatjuk lisztben, majd megmártjuk a kukoricadarás palacsintatésztában, és óvatosan a forró olajba tesszük.
Amikor már szép aranybarnák, kiemeljük, lecsepegtetjük, papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd azonnal tálaljuk.