A pohárkrém zseniális desszert olyan alkalmakra, amikor nincs időnk vagy kedvünk sütni. Mutatós és egyszerű, nagyon jól variálható, és mindig sikert arat.

A meggy és a csokoládé klasszikus páros, jól összeszoktak a Fekete-erdő tortában és a lúdlábban, így pohárkrémben párosítva is biztos sikert aratunk vele. Már csak az a kérdés, mi legyen a „vivőanyag”. Készíthetünk például egy vaníliás vagy tejszínes pudingot, de ha igazán krémes és gyors megoldást keresünk, akkor az univerzális mascarpone a tökéletes alapanyag.

A mascarponét fellazíthatuk egy kis tejszínhabbal, elkeverhetjük egy kis ricottával vagy túróval is, de nagyon jó tejföllel elkeverve, vaníliás cukorral megbolondítva. A rétegek közé morzsolhatunk egy kis omlós kekszet is, a meggyet pedig érdemes megbolondítani egy kis alkohollal, persze csak akkor, ha felnőtteknek készítjük – ehhez tökéletes egy kis rum vagy pálinka, még finomabb egy kevés meggylikőr...

Meggyes-mascarponés pohárkrém csokoládéval

Hozzávalók:

  • 30 dkg meggy (befőtt vagy fagyasztott, esetleg rumos meggy)
  • 2 cl pálinka vagy meggylikőr
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítés: Ha meggybefőttet használunk, akkor leszűrjük, meglocsoljuk a pálinkával vagy a meggylikőrrel, ha fagyasztott meggyel dolgozunk, akkor 2 evőkanál porcukorral megszórjuk, és egy kis edényben összeforraljuk, hozzáadjuk az alkoholt, majd hűlni hagyjuk.

Közben a mascarponét, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a maradék porcukrot összekeverjük, és poharakba kanalazunk belőle egy réteget. Erre csokoládét reszelünk, majd meggyet halmozunk rá, majd megint mascarpone következik, a tetején pedig elosztjuk a maradék meggyet, végül csokoládét reszelünk rá. 

Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd tálaljuk.