Írd be, mit keresel:

A legfinomabb kockasajt

A kockasajt vagy mackósajt nem tartozik a gasztronómia kifinomult alapanyagai közé, leginkább a napközis, fantáziátlan uzsonnákat idézik, bár néha praktikus, például egy kiránduláson vagy akár krémlevesbe mixelve. A következőkben viszont olyan kockasajtot mutatunk, ami ellenállhatatlanul finom, és otthon is könnyen elkészíthető.

Cookta - 2016.11.18.
A legfinomabb kockasajt

Minden sajtnak megvan a maga helye a konyhában, akár magában fogyasztjuk, akár ételbe téve – érettségétől és aromáitól függően. Azt tudjuk, hogy általában az érettebb és karakteresebb aromájú sajtok jóval drágábbak, de a semlegesebb ízű és olcsóbb friss sajtokból is varázsolhatunk fűszeres finomságot pár nap alatt, mégpedig pácolással.

Ínyencebb vagy nagyobb élelmiszerboltok polcain csinos üvegekben vagy dobozokban kelletik magukat a pácolt sajtok, nagyjából aranyárban, de otthon is készíthetünk legalább olyan finom változatokat, jóval olcsóbban, és olyan ízvilágra alakítva, amihez éppen kedvünk van. Ehhez sajtot házilag is készíthetünk, de vehetünk készen is: tökéletes hozzá az úgynevezett natúr friss sajt, a sósabb krémfehér sajt vagy a feta, de akár a mozzarella is. Ezenkívül szükségünk lesz olajra, zöldfűszerekre, fűszerekre és persze fokhagymára. A variációs lehetőség hatalmas, ha még idevesszük ízesítőnek az aszalt paradicsomot, a kapribogyót vagy akár egy kis hagymát, póréhagymát. Aki szereti a csípőset, egy kis csilivel is megbolondíthatja a pácolt sajtot.

Mire jó a pácolt sajt?

  • Isteni előétel egy kis pirítóssal vagy kísérő falatka baráti borozáshoz.
  • Villával összetörve, egy kis krémsajttal vagy tejföllel elkeverve finom szendvicskrém készíthető belőle.
  • Tehetjük salátába, pizzára, tésztába, megsüthetjük leveles tésztára téve vagy épp ebbe csomagolva.
  • Vendégségbe is vihetünk egy üveg pácolt sajtot – villantós házi gasztroajándék.
  • A fűszeres olajat – miután elfogyott a sajt – felhasználhatjuk salátákhoz, húsok pácolásához, hirtelensültekhez, de akár serpenyős zöldségek sütéséhez.

Hogyan készítsük?

A sajtok pácolásához jól záródó üvegre vagy dobozra lesz szükségünk, ideális a csatos üveg, ami biztosan jól zár, egyetlen mozdulattal nyitható és zárható. Inkább több és kisebb üveggel érdemes dolgozni, hogy minél jobban kitöltse a sajt, így kevesebb olajra lesz szükség. A nagyobb darab sajtot felkockázzuk, ha mondjuk minimozzarellával dolgozunk, akkor erre nyilván nincs szükség, majd az üvegbe tesszük, mellé tesszük a félbevágott fokhagymát, a kissé megroppantott borsot vagy más fűszereket, durvára vágott zöldfűszereket – amelyek így jobban kiadják aromáikat, felöntjük olívaolajjal vagy más hidegen sajtolt olajjal úgy, hogy teljesen ellepje, lezárjuk, majd a hűtőbe tesszük. Érdemes legalább 3-4 napig érlelni fogyasztás előtt.

A pácolt sajtot nem kell egyszerre elfogyasztani, nyugodtan eszegethetünk belőle néhány kockát, majd lezárva érlelhetjük tovább a hűtőben, a lényeg, hogy mindig olaj alatt legyen a sajt, mert ez óvja meg a romlástól. A sósabb feta és krémfehér sajt 2 hétig is eláll az olajban, a mozzarellát ne tartsuk tovább 1 hétnél.

***

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Stílusos vendéglátás

Több mint 120 recept -– menüjavaslat – tálalási és terítési ötletek

Szeretettel megterített asztal, csillogó poharak, gyertyafény és a jó barátok nevetése – mi lehet szebb annál, mint együtt ünnepelni, és válogatott finomságokat kóstolgatni?

A könyvben található receptekkel és hasznos tippekkel a legmagasabb színvonalon kényeztethetjük vendégeinket, és válhatunk tökéletes házigazdákká. Számos ötlet stílusos asztaldíszítéshez, fantáziadús receptek apró partifalatokhoz, klasszikus koktélválogatások ünnepi összejövetelekhez, valamint előételek, főfogások és desszertek változatos receptjei biztosítják az est sikerét.

Ideális szakácskönyv a főzésért rajongóknak, akik mindig új ötletek után kutatnak!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.