Így november táján már érdemes elkezdeni a karácsonyi sütemények felkutatását. Minél több receptet nézünk át, annál könnyebben – vagy mivel mindegyik kedvünkre való, lehet, hogy éppen nehezebben – tudjuk majd kiválasztani, melyiket is süssük meg az ünnepekre. 

A Stollen, vagyis drezdai kalács kelt tésztából, aszalt gyümölcsökkel sütött kalács. Kimondottan karácsonyi sütemény, sok vajjal készülő gyümölcskenyér, aminek a formája és színe a gazdag porcukorral emlékeztet az újszülött Kisjézusra, és Christstollennek is hívják.

A megsütött és porcukorral alaposan megszórt kalácsot már hetekkel az ünnep előtt meg kell sütni ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek, és a kalács megfelelő állagú legyen. Ha biztosra akarunk menni, akkor azért egy próbasütés semmiképpen nem árt. Mivel a recept 2 kalácsra van megadva, így természetesen a frissen kisült kalácsot rögtön meg is kóstolhatjuk, mert frissen is nagyon finom, sőt, ellenállhatatlan...

Forrás:
Kard Éva

Stollen (Drezdai kalács)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • csipet só

Valamint:

  • 15 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack...)
  • 7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket és a mandulát vágjuk fel apróra (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy).

A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs- és citromhéjat, végül a felfuttatott élesztőt is. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket. Keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig. Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a mandulát, majd pár perc alatt gyúrjuk alaposan össze.

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon. Csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy sütőformába. A másik tésztával is így járjunk el.

Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50–55 perc alatt szép pirosra – én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz.

Kenegetés és porcukrozás

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Teendő: A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva