Írd be, mit keresel:

Füstölt lazac – krémnek kiadósabb!

A füstölt lazac nem éppen a legpénztárcabarátabb alapanyag, viszont annyira intenzív és aromás, hogy kevéssel is nagyon izgalmas és ünnepi fogást készíthetünk belőle. Időnként érdemes elcsábulni, mert mennyei!

Cookta - 2016.11.23.
Füstölt lazac – krémnek kiadósabb!

A lazac manapság az egyik legkedveltebb halféle, a friss vagy fagyasztott lazac serpenyőben megsütve is isteni és villámgyors fogás, de füstölve is jól használható. 

A lazacról érdemes tudni, hogy a létfontosságú halolajok egyik fő forrása, és számos egészséges hatása mellett véd a szívbetegségek, érrendszeri gondok, a stroke, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellen, még akkor is, ha zsírosabb húsú halról van szó. A benne lévő zsírsavak csökkentik a depresszió, valamint a bőr- és mellrák kockázatát. Emellett a lazacban sok B-vitamin van, így gluténmentes étrendben kiemelten fontos, mert a mentes étrendben gyakran nem fogyasztanak belőle eleget. A lazac segít az inzulinrezisztencia legyőzésében is, ami a cukorbetegség előfutára lehet, de bőrproblémák ellen is jótékony – ha nincs ezzel gondunk, akkor is bársonyossá teszi a bőrünket.

A konyhában persze az a legfontosabb, hogy az alapanyag finom legyen és minél többféle módon felhasználhassuk. A füstölt lazac mennyei szendvicsbe, tésztaételben igazán finom, salátába téve is remek, de mivel nem nagy tételben vesszük az ára miatt, ezért érdemes dúsítani: felaprítva és krémsajttal, némi fűszerrel elkeverve igazán ínyenc szendvicseket készíthetünk belőle baráti borozásra, bulira, de akár karácsonyi vacsora előételeként is páratlanul finom felvezető lehet.

A felaprított füstölt lazacot krémesíthetjük krémsajttal, tejföllel, tejszínnel, ezek keverékével. Fűszerként elsősorban a kapor és a vele rokon édeskömény a legjobb választás, de egy kis tormával vagy wasabival is izgalmassá tehetjük. Jól áll még neki valamilyen hagymaféle, ezekből a zsengébb, gyengébb ízűeket válasszuk – újhagymát, salottát, pórét vagy lilahagymát –, ne nyomjuk el a füstölt lazacot, inkább ellenpontozzuk vagy erősítsük!

Mascarponés lazackrém

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt lazac
  • 30 dkg mascarpone
  • 1/2 citrom
  • 1 kávéskanál kapormag
  • só, bors

Elkészítés: A füstölt lazacot egy késes robotgépbe tesszük a kapormaggal, 1 perc alatt felaprítjuk, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a mascarponét, borsot őrölünk hozzá, elkeverjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, kicsit megsózzuk – nem biztos, hogy szükséges, mert a füstölt lazac eleve sós.

1–2 órát pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal, esetleg tejszínes-ecetes tormával kínáljuk, friss kaporral meghintve vagy díszítve is finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.