Írd be, mit keresel:

Blini, az orosz kelt palacsinta

A palacsintaféléknek se szeri, se száma, minden nemzetnek megvan a maga változata, akár több is. Az orosz konyhában is többfélét találunk, ilyen a hajdinalisztes kelt blini és a túróval gazdagított szirnyiki.

Cookta - 2023.11.25.
Blini, az orosz kelt palacsinta

A blinit általában előételként fogyasztják, sósan, de létezik édes változata is. Igazi klasszikusnak számít ünnepi alkalmakkor, sűrű orosz tejföllel megkenve, kaviárral vagy lazaccal koronázva, amihez pezsgővel vagy vodkával koccintanak.

A hagyományos receptúra szerint a blini hajdinaliszttel készül, ennek jellegzetes íze meg is határozza karakterét: kicsit kesernyés, amit jól kiegészít a savanykás tejföl és a sós lazac, kaviár. Gluténmentes, de érdemes más liszttel keverni, hogy ne uralja teljesen a hajdina.

A blinit sütik falatnyi minipalacsintának, létezik tenyérnyi változatban, de kevesebb élesztőt használva vékonyabb, nagy palacsintának is, amit aztán úgy töltenek és tekernek fel vagy hajtogatnak, ahogy a hagyományos, vékony tésztájú palacsintát szoktuk.

Az alábbi blinirecept féltenyérnyi lepénykékhez ideális, fogyasztható sósan és édesen, gluténmentes, tökéletes felütése lehet egy karácsonyi vacsorának kaviárral, lazaccal tálalva, de tejföllel, reszelt sajttal hétköznapi vacsorára is ideális.

Blini

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 4 tojás
  • csipet só
  • kevés olaj

Elkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a maradék tejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet, jól összedolgozzuk, majd az élesztős tejet is hozzáadva simára keverjük. Lefedve langyos helyen 30 percet kelesztjük.

Közben a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A megkelt tésztát átkeverjük, majd 3-4 részletben hozzáadjuk a tojáshabot, összeforgatjuk.

A palacsintasütőt kikenjük olajjal, felhevítjük, és ha már forró, kisebb palacsintákhoz való mennyiséget kanalazunk bele egymástól kissé távol. 2-3 perc sütés után lapáttal megfordítjuk, és a másik oldalukat is 1-2 perc alatt megsütjük.

Tálalhatjuk édesen lekvárral, de érdemes kipróbálni sósan is, tejföllel és kaviárral vagy lazaccal, esetleg lazacos szendvicskrémmel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.