Írd be, mit keresel:

Serpenyős pulykamell zöldfűszerekkel – minden alkalomra

A pulyka egyre népszerűbb húsféleség, nagyon változatosan készíthető, ha szeletben vagy csíkokra vágva használjuk fel, gyorsan elkészül. Bepácolva, kellően fűszerezve lehet gyors fogás, de hétvégi, ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Cookta - 2016.11.26.
Serpenyős pulykamell zöldfűszerekkel – minden alkalomra

A pulyka a húsok közül az egyik legegészségesebb, zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint más húsféléknek, magas fehérjetartalma miatt ideális választás azoknak, akik figyelnek a súlyukra. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával élőknek kimondottan javasolják a fogyasztását, mert a vizsgálatok szerint olyan típusú fehérje van benne, amely szabályozza az inzulintermelést.

A pulykahús meglepően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a legnépszerűbb, sovány részei sok B-vitamint és vasat tartalmaznak, kálium- és foszfortartalmuk is magas, ezért a pulyka ideális étel a magas vérnyomással küzdőknek, fogyasztása hozzásegít a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez is.

A sovány és semlegesebb ízű pulykamellet érdemes bepácolni sütés-főzés előtt. Ha panírozni fogjuk, akkor tegyük néhány órára fokhagymás tejbe, ha serpenyőben sütjük, akkor olajos-fűszeres páccal érleljük inkább. Szinte minden fűszer jól illik hozzá, érdemes minél többféle ízesítéssel, friss zöldfűszerrel, mediterrán vagy akár egzotikus, ázsiai ízvilággal is kipróbálni.

Serpenyős pulykamell zöldfűszerekkel

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • őrölt színes bors
  • csipetnyi csili
  • 3-4 salottahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 zsályalevél
  • 2-3 evőkanál kapribogyó
  • 1 dl fehérbor
  • olívaolaj

Elkészítés: A pulykamellet féltenyérnyi szeletekre vágjuk, vékonyan megkenjük mustárral, megszórjuk kakukkfűvel, őrölt színes borssal, csipetnyi csilivel, meglocsoljuk kb. 1/2 dl olívaolajjal, összeforgatjuk, és lefedve a hűtőbe tesszük fél órára.

Közben a fokhagymát és a salottahagymát megtisztítjuk, a fokhagymát nem túl vékony szeletekre vágjuk, ha kisebb hagymánk van, akkor félbe-, ha nagyobb, akkor cikkekre vágjuk.

Egy grillserpenyőt felhevítünk, a hússzeleteket mindkét oldalukon 1-2 perc alatt elősütjük, majd a páclevet is aláöntjük, a húsok mellé tesszük a hagymát, 4-5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a zsályát és a kapribogyót, aláöntjük a fehérbort, lefedve 4-5 percig pároljuk, majd addig sütjük a fedőt levéve, míg a bor elillan és a pulykamell szép színt kap.

Krumplipürével, párolt rizzsel, sült zöldséggel és salátával is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom. 

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Szárnyasételek

Hazánkban is egyre nagyobb tért hódít a baromfi fogyasztása. Részben az ára miatt, másrészt azért, mert sokkal egészségesebb, mint a sertés- és marhahús. Leggyakrabban csirkehúst fogyasztunk, de az utóbbi évtizedben a pulykahús is egyre nagyobb helyet foglal el az étrendünkben. Libát, kacsát is gyakran eszünk. A baromfihús bő választéka magával hozta azt az igényt, hogy többször és változatosabban készítsük el magunknak, a családnak, vendégeinknek a szárnyasokat. 

Ebben a könyvben a kezdő háziasszonyok és a nagy gyakorlattal rendelkezők egyaránt találnak kedvükre való recepteket, melyek nem csak elkészítésükkel, hanem finom ízeikkel is örömet okoznak a család minden tagjának.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.