A tapasztalat szerint minden családban van valaki, aki a legfinomabb bejglit süti, és a családot ellátja a kihagyhatatlan karácsonyi süteménnyel. De mindig eljön a pillanat, amikor szeretnénk magunkat kipróbálni: hátha mi sütjük a legjobb bejglit... Ez egy elképesztően jó recept, legfeljebb a tölteléken lehet variálni!

Évente egyszer van reflektorfényben a bejgli, de mégis az egyik legfinomabb sütink, amit senkinek eszébe sem jutna áprilisban, júliusban vagy szeptemberben sütni. Csakis decemberben, karácsonyra, és iszonyatosan igyekszünk, hogy tökéletes legyen. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Nálunk például tökéletes volt ízre, temérdek töltelékkel, de a tészta nem bírta el a gazdag diós és mákos tölteléket, morzsálódott, szétesett, szinte eltűnt a tészta a diós-mákos rétegek között, ügyeskedni kellett szeleteléskor, látványra nem volt tökéletes. Mi mazsolásan szerettük, narancshéjjal ízesítve, de egyes vendégeink nem, nekik nem volt tökéletes. Vendégeskedve találkoztunk gyönyörű, elegáns bejglikkel: szépek és fotogének voltak, illedelmesen csavarodtak, nem repedtek, de nekünk hiányzott a lélek a töltelékből.

Mindenki másképp csinálja, másképp szereti, és ízlésben, családi hagyományban nem is lehet vitázni. Az alábbi recept tökéletesen működik, a tésztával könnyű dolgozni, a töltelék is nagyon finom, krémes, de alakítható ízlés szerint arányban és fűszerezésben. A tésztát érdemes megtartani, nagyon porhanyós és finom, a töltelék mennyisége és fűszererezése viszont módosítható, például aprított aszalt gyümölccsel, kandírozott gyümölccsel, citrom- és narancshéjjal.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 nagy vagy 2 kicsi tojás
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg dió
  • 20 dkg darált mák
  • 12 + 12 dkg cukor
  • 5 + 5 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 + 1 dl víz
  • zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj, narancshéj

Valamint:

  • 1 tojás + 1 tojássárga a kenéshez


Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a tejben feloldott élesztőt.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat formázunk a tésztából. Hűtőben lefóliázva 15–20 percig pihentetjük. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Közben elkészítjük a forrázott töltelékeket. A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A diótöltelék hasonló módon készül. A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a diót, a mazsolát, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A jó bejglinél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22–25 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen, majd feltekerjük a bejglit, a tészta végeit finoman benyomkodjuk a rúd két végén.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás + 1 tojássárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük, félretesszük kelni és pihenni 15 percre. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, még egyszer átkenjük. Villával megszurkáljuk a rudakat. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia


180 fokos sütőben aranysárgára sütjük kb. 30–35 perc alatt. Szeletelve tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Megnézem >>
Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Karácsonyi ötletek

A karácsony varázslatos időszak: hosszú, sötét éjszakák, a hó ígérete, pattogó tűz, forralt bor, sütemények, és egyéb csemegék illata... Az évnek ebben a szakaszában otthonunk kerül a középpontba, amelyet ez alkalomból fel is díszítünk. Meghívjuk családtagjainkat, barátainkat, hogy együtt ünnepeljünk. A gyönyörű terítékektől az elbűvölő ajándékötleteken és elegáns dekorációkon át az ízléses csomagolásig a kötet megteremti az ünnep melegségét és vidámságát.