Írd be, mit keresel:

Mennyei marcipánlikőr – ajándékba vagy meghitt koccintáshoz

A krémlikőr mindig ünnepi hangulatot teremt, a házi változat pedig nemcsak sokkal finomabb, kreatívan variálható, hanem igazán jó gasztroajándéknak is. Ez egy marcipános változat, ami akár desszertként is megállja a helyét.

Cookta - 2016.12.02.
Mennyei marcipánlikőr – ajándékba vagy meghitt koccintáshoz

A tojáslikőr az igazi klasszikus a krémlikőrök sorában, az angolszász egg noggtól a holland advocaatig sokféle változata ismert, de olvasztott csokoládéval vagy kakaóporral megbolondítva már kész is a csokilikőr. A téli, karácsonyváró hangulathoz jól illik a marcipán, miért is ne használhatnánk puha, natúr marcipánt a tojáslikőr megédesítéséhez? Nemcsak édesít, hanem nagyon kellemes mandulás aromáját is átveszi az ital, elképesztően selymes, illatos, de vigyázat: veszélyes is! Mármint annyiban, hogy itatja magát, ugyanis ellenállhatatlanul finom.

A marcipánlikőr nagyon egyszerűen elkészíthető – ahogy a mézeskalácslikőr is –, érdemes hozzá puha, natúr marcipánt használni. Tökéletes ehhez a szupermarketekben kapható marcipán, ami jóval kiadósabb, mint a delikátboltokban található. A tej és a tejszín lehetőség szerint legyen ultrapasztőrözött (UHT), vagyis magas hőfokon kezelt, a tojás pedig nagyon friss, mert így akár 1 hónapig is eltartható, de szigorúan hűtőben.

A marcipán mellett egy kis vanília került még ebbe a likőrbe, de aki szereti, egy kis fahéjat is tehet bele, vagy még a melegítéskor a tej-tejszín keverékbe egy kis reszelt narancshéjat, ami még illatosabbá varázsolja a likőrt, viszont ebben az esetben szűrjük át a likőrt üvegbe töltés előtt. 

Marcipános krémlikőr

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 3 dl vodka
  • 5 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg puha marcipán

Elkészítés: A marcipánt lereszeljük. A tojássárgákat simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.

A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a marcipánt, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve lassan, folyamatos keverés mellett a cukros tojáshoz adjuk, apránként, nehogy összeugorjon/megfőjön a tojás. Ezután a vodkát is beleöntjük, alaposan átkeverjük.

Üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Gasztroajándékok – minden alkalomra

Az utóbbi években minket is elértek a gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai, a „homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából?

Erre nyújt választ ez a könyv édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt: nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.