Írd be, mit keresel:

Polenta – húsmentes villámfogás nem csak böjt idejére

Advent a karácsonyi készülődés mellett a böjt ideje is, ilyenkor – akárcsak húsvét előtt – a húsmentes, lemondós időszakra kell berendezkedniük azoknak, akik komolyan veszik a keresztény hagyományokat. Azért nem olyan nagy a lemondás: ehetünk finomat húsmentesen is!

Cookta - 2023.12.02.
Polenta – húsmentes villámfogás nem csak böjt idejére

Változnak az idők: régebben csak a húsvéti és az adventi böjt idején kellett lemondani a húsról, az alkoholról, a gazdagabb alapanyagokból készülő fogásokról, ma pedig sokan vannak köztünk olyanok, akik valamilyen táplálékérzékenységgel élnek, így sosem fogyaszthatják egyik vagy másik táplálékfélét.

A kukoricadara régen tipikus böjti alapanyag volt, elsősorban puliszkának, kukoricamálénak megfőzve, de készült belőle galuska is, vagyis a megkeményedett főtt puliszkát kiszaggatták, és túróval, juhtúróval sütőben megsütötték. Olaszországban is gyakori étel a polenta, ami gyakorlatilag megegyezik a puliszkával, annyi különbséggel, hogy a végén vajjal és reszelt parmezánnal krémesítik.

A kukoricadara nagy előnye, hogy gluténmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják, nagyon gyorsan megfő, nem mellesleg olcsó, és rengeteg jó tulajdonsággal bír: gazdag karotinokban, antioxidánsokban és káliumban, de magas B-vitamin-tartalma sem elhanyagolható.

Az alábbi recept tartalmas, de nem nehéz, tökéletes húsmentes gyors ebédhez, vacsorához.

Krémes polenta fehérboros gombával és tükörtojással

Hozzávalók:
A polentához:

  • 20 dkg aprószemű kukoricadara
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 evőkanál vaj

Valamint:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • petrezselyem
  • só, bors
  • 5 dkg feta sajt
  • 4 tojás

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a tönkök végét levágjuk, felszeleteljük. A vajat – 1 kanálnyi kivételével – egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és pirítani kezdjük, időnként megkeverjük. Ha kiengedte a levét, megvárjuk, míg elfő, aláöntjük a fehérbort, óvatosan átkeverjük, és addig sütjük fedő nélkül, míg a bor elfő és a gomba szépen megpirul.

Közben a polentához 1 liter vizet felforralunk, sózzuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, amikor sűrűsödik és pöfögni kezd, hozzáadjuk a vajat és a reszelt parmezánt, átkeverjük és lehúzzuk a tűzről.

A félretett 1 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és a tojásokat tükörtojásnak megsütjük.

A polentát tányérokba szedjük, a sült gombát a tetejére halmozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemmel és morzsolt fetával, a tükörtojással koronázva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.