Írd be, mit keresel:

Varázslatos almás pite vajkaramellával

Az almás pite nálunk örök kedvenc, így aztán szívesen sütöm gyakorta. Míg nyáron savanykás almával, addig télen inkább az édes fajtákkal szerintem egyszerűen megunhatatlan.

Cookta - 2023.12.02.
Varázslatos almás pite vajkaramellával

A linzertésztával egyszerű dolgozni, így pitékhez általában ezt használom, viszont az almás tölteléken mindig változtatok egy keveset. Ez most is így történt, a linzertészta ugyanaz, az almát viszont vajkaramellával pároltam pár percig, majd csak utána került az előzőleg édes-diós morzsával megszórt tésztára. Az íze pedig… nagyon, de nagyon finom. A pitének pedig talán még az eddigieknél is nagyobb sikere volt.

Forrás: Kard Éva

A tésztánál egy jó kis trükköt bevetettem azért, így még omlósabb, finomabb volt. Egyrészt két sütőpapír között nyújtottam ki, így liszt nem kellett a nyújtáshoz, másrészt akkor lesz tökéletes, ha rácson tud kihűlni. Na jó, de hogyan vegyük ki a forró pitét egészben a tálból? Elárulom: vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát a sütőpapírral együtt. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen ki tudjuk majd emelni a formából.

Forrás: Kard Éva

Vajkaramellás almás pite

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, 1 evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben.

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a hűtőbe.

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe addig, míg elkészítjük a tölteléket. Én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát, így liszt nem kellett hozzá.

A vajkaramellás alma

Hozzávalók:
6-7 db édes alma
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg mazsola (el is hagyható)
1 citrom leve
A szóráshoz:
6 db babapiskóta (darálva)
5 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
A vajkaramellhez:
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál víz
1 dl habtejszín
5 dkg vaj

Elkészítés: Az almákat hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a mazsolát, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, adjuk hozzá a vizet, majd addig melegítsük, míg teljesen felolvad, és szép világosbarnára karamellizálódik. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, majd addig keverjük, míg teljesen elolvad. Öntsük hozzá a tejszínt, keverjük össze, és tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá az almás keveréket. Pár percig kevergetve pároljuk, majd hűtsük ki teljesen.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, és szórjuk meg a babapiskótás-diós-vaníliás cukros keverékkel, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett almát.

A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk fel vékony csíkokra, és rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.