A palacsinta megunhatatlan kedvenc, elképesztően sokarcú, tengernyi módon készíthetjük a pufók reggeli palacsintától a tartalmas egytálételen át ínycsiklandó desszertig. Most egy illatos csirkés-gombás változat következik, ami kicsiknél és nagyoknál is osztatlan sikert arat majd.

A hortobágyi palacsinta sokunk kedvence, de húsos tölteléket sós palacsintához készíthetünk más módon is. A könnyű és sovány csirkemell például tökéletes alap lehet, amit egy kis gombával és fűszerekkel gazdagítva illatos ragunak készíthetünk el. Ha mindezt selymesítjük még egy kis tejföllel vagy tejszínnel, a krémes ragut máris tálalhatjuk akár rizzsel vagy tésztával, de ha igazán jót akarunk, palacsintába töltjük, majd sütőben kissé összesütjük.

Ennek a fogásnak az a különlegessége, hogy a megtöltött és feltekert palacsinták félbe- vagy három részbe vágva kerülnek állítva a sütőtálba, így sokkal mutatósabb, mint egészben fektetve, és tálalásnál is egyszerűbb a dolgunk. A tetejét érdemes megszórni sajttal, majd a sütőben ráolvasztani, mert a sült, olvadt, kissé megpirult sajt minden ételt magasabb dimenziókba emel...

Csirkés-gombás palacsinta csőben sütve

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1/2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
  • kevés olaj a sütéshez

A csirkés-gombás raguhoz:

  • 1 fej hagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg csirkemell
  • nagy csipet kakukkfű
  • nagy csipet oregánó
  • 1 teáskanál pirosaprika
  • só, bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt

A tetejére:

  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A palacsintához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, a 2 tojást, majd először egy kevés tejjel simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett a többi tejet is hozzáöntjük. Ha kész, a hűtőbe tesszük pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A hagymát felaprítjuk, a megtisztított gombát és a csirkemellet felkockázzuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkemellet is, pár perc alatt kifehérítjük. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a gomba is, meghintjük a kakukkfűvel, az oregánóval, a pirospaprikával és a liszttel, alaposan átforgatjuk, kicsit megpirítjuk, majd kevés vizet öntünk alá, és lefedve kb. 10 perc alatt megfőzzük. Végül hozzáadjuk a simára kevert tejfölt, és addig főzzük nagyon enyhe tűzön, amíg kissé besűrűsödik.

A palacsintatésztát kivesszük a hűtőből, átkeverjük, hozzáadjuk a szódavizet, és ezzel is elkeverjük.

Közben egy palacsintasütőt felhevítünk, cseppnyi olajat öntünk bele, és adagonként kisütjük a palacsintákat.

Előkészítünk egy sütőtálat, kissé kikenjük olajjal vagy vajjal. A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, 2 vagy 3 csigára vágjuk a sütőtál méretétől függően, és szorosan egymás mellé állítjuk a tekercseket. A tetejüket egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe tesszük néhány percre, amíg a sajt megolvad és egy picit megpirul.