Írd be, mit keresel:

5 bakancslistás étel, amiért érdemes útra kelni

Ma már szinte minden alapanyag beszerezhető itthon is, legyen az akármilyen különleges, így tulajdonképpen az egész világ finomságait elkészíthetnénk otthon is. De vannak olyan emblematikus ételek és italok, amelyek valamiképpen összekapcsolódnak egy országgal, várossal vagy régióval, az íz pedig a hely hangulatától válik tökéletessé. Ezeket mindenkinek meg kell kóstolnia!

Cookta - 2016.12.11.
5 bakancslistás étel, amiért érdemes útra kelni

Bakancslistánkra 5 olyan étel került, amiért szívesen elzarándokolnánk, és azt is elmondjuk, miért!

1. Briós fagyival reggelire, Szicíliában

Komoly mondás, hogy az olaszok tudnak élni, és világos, hogy a legjobb fagyikat készítik talán az egész világon. Szicíliában különösen nagy kultusza van a hűs édességnek, annyira, hogy a napot egy félbevágott friss brióssal indítják, amibe fagylaltot kanalaznak, majd összecsukva fogyasztját, természetesen isteni kávé is jár hozzá… Létezik ennél jobb reggeli? 😉

2. Sajtfondü egy svájci chalet-ban

Nagyon jó társasági étel a fondü, ami ma elegánsabb partiételnek tűnik, de valójában egy egyszerű paraszti ételről van szó. A hegyekben élő, teheneket gondozó emberek találták ki: sajtjuk volt, megolvasztva, felforrósítva nemcsak jóllaktak vele, de kellemesen át is melegedtek. Mivel a fondü szinte csak sajt (némi bor vagy pálinka és fokhagyma), ezért nem mindegy, milyen sajtból készül. Legfinomabb természetesen igazi svájci sajtokból, többféléből, mint a gruyère, a comté és az emmentáli.

3. Gofri Belgiumban

Gofrit egyszerűen készíthetünk otthon is, de Belgiumban többféle változat is létezik: a brüsszeli téglalap formájú, könnyebb, ropogósabb, nálunk is népszerű sütőporos változat, és a liège-i kelt tésztás, élesztős gofri. Mindkettőt érdemes megkóstolnia annak, aki Belgiumban jár, akár street foodkét, akár egy teraszon reggeli vagy uzsonna gyanánt.

4. Tapas Barcelonában

…vagy bárhol Spanyolországban, természetesen teraszon, sangría vagy egy pohár bor mellé. A tapa – vagyis többes számban tapas – előételfalatok, amiből általában többfélét rendelnek, ezzel indul a spanyol este, a pihenés, a lazulás. Sokféle, változatos és általában nagyon finom falatok!

5. Egy krémes turmix Bali szigetén

Indonéziában nagyon népszerűek a különféle teák és turmixok, elsősorban azért, mert az elég drága palackos vizet leszámítva forralatlan vizet nemigen szabad inni, mert annak a gyomorra nézve komoly következményei lehetnek. Nem okoz ez nehézséget, hiszen itt aztán bővelkednek a gyümölcsökben, és úton-útfélen, piacokon kaphatóak különféle hűtött vagy épp forró italok. A turmixra vagy még inkább smoothie-ra azért esett a választásunk, mert az egyenlítői égövön a legfinomabbak az egzotikus gyümölcsök, amiket legfeljebb egy kis kókusztejjel selymesítenek, és olyan változatosan készítik, annyira intenzív és tartalmas, hogy napközben, a forróságban pótolnak akár egy étkezést is. Este persze ennénk egy tányér nasi vagy bami gorenget is… Vagy bármi mást!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.