Írd be, mit keresel:

Babka – egy igazi ünnepi kalács újra felfedezve

A kalács már önmagában ünnepi: tejes-vajas kenyérféle, amit ráadásul meg is tölthetünk, csavarhatunk, fonhatunk, és a legfinomabb változatokért hálát adhatunk a békebeli zsidó konyhának. A zsidó hagyományokban ugyanis minden szombat ünnepnap, így minden szombatra készül kalács, pontosabban barhesz, mákkal vagy szezámmaggal megszórt finom péksütemény. De mi a teendő, ha nagy ünnep van? 

Cookta - 2016.12.12.
Babka – egy igazi ünnepi kalács újra felfedezve

A válasz: még gazdagabbá tenni a kalácsot, megtölteni, és ha mód van rá, még mutatósabbá, ellenállhatatlanabbá tenni. A babka ennek tökéletesen megfelel: annyira szépséges, gazdag és ínycsiklandó, hogy arra már nincsenek is szavak, ráadásul nem bonyolult! A kinyújtott kelt tésztát meg kell kenni némi csokis, fahéjas, nutellás vagy ízlés szerinti töltelékkel, feltekerni, majd hosszában félbevágva a két fél tekercset összefonni, ostorrá tekerni. Pofonegyszerű és nagyon mutatós!

A babka orosz–lengyel gyökerekkel bír, zsidó származású nagymamáknak köszönhető, a neve a babuska (nagymama) szóból eredeztethető, akik zseniális kreativitással készítettek az egyszerű kalácstésztából nagyon mutatós és ellenállhatatlanul finom gazdag, ünnepi süteményt. Egyszerűbb, mint hinnénk, mutatjuk fázisfotókkal a készítését!

Csokis babka kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg lágy vaj
  • 1 narancs reszelt héja

A töltelékhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor felét, hozzáadjuk az instant élesztőt, elkeverjük, 10 percet pihentetjük langyos helyen.

Közben a szoba-hőmérsékletű lisztet, étkezési keményítőt és cukrot összekeverjük, belereszeljük 1 narancs héját. A lágy vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a felfutott élesztős keveréket és a lisztes mixet, és robotgéppel alaposan kidolgozzuk. Cipóvá formázva tálba tesszük, és 1-2 órára, de akár egész éjszajára hűvös helyen (hűtőben) kelni hagyjuk.

A hűtőből kivéve félretesszük, míg a töltelékhez a csokoládét a vajjal gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, a fahéjjal elkeverjük, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

Ekkorra a kelt tészta is feléledt a hűtőhidegből: átdolgozzuk finoman, téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük egyenletesen a csokis krémmel. Hosszanti irányban feltekerjük, hosszában felbevágjuk, majd a két fél tekercset összefonjuk. Félbevágjuk, és két pástétom- vagy őzgerincformába tesszük, 30 percet hagyjuk még kelni langyos helyen.

200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivéve langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen, sőt másnap is nagyon finom! 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.