Fantasztikus íze van, gyors és egyszerű az elkészítése, és még pénztárcabarát is: ez a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, IR-barát répakrémleves röviden.

Amióta megvan Rozi, a magtejkészítő automatánk, tízszer annyi levest eszünk, mint előtte. Régebben sajnáltam a leves elkészítésére az időt, hiszen az általában nem egy főfogás, nem elég azt egyedül elkészíteni, kell még mellé valami, ami pluszmacera, -idő stb. Inkább lemondtam a levesezésről, mint hogy vesződjek vele még fél órát a konyhában. Aztán belépett a képbe Rozi, és vele a folyamatos levesezés kora.

Pedig ha jobban belegondolok, nem teljesen indokolt a pálfordulásom, ugyanúgy meg kell mosni és fel kell aprítani a zöldségeket, mint előtte (ez veszi el a legtöbb időt), fűszerezni is kell, mosogatni, Rozi csak a főzést, és krémleveseknél a pürésítést intézi helyettem. Illetve megadja azt a szabadságot, hogy nem kell még csak rápillantanom se a levesre, amíg el nem készül, tehát nagyjából 3-5 perc aktív munkától szabadít meg. De mégis elég ez a kis könnyebbség ahhoz, hogy átlépjem a komfortzónámat, és összedobjak egy levest, amikor van itthon hozzá alapanyag. Ki érti ezt?

Forrás:
Zita

Habár a most következő répakrémleves-recept biztos nem jött volna létre Rozi nélkül, mégis úgy fogom leírni, ahogy magtej-automata nélkül csinálná az ember, tekintettel azokra, akik (még) nem tettek szert egy ehhez hasonló konyhai jobbkézre. Akiknek már van, azok úgyis tudják: csak bele kell dobálni a hozzávalókat, megnyomni a krémleves gombot, és tálalni, amikor elkészül. 

Szénhidrátok

Nagyjából másfél liter nagyon sűrű leves lesz ebből a receptből (ha nem szereted a sűrű krémleveseket, használj kevesebb répát vagy több vizet). Ezzel a mennyiséggel számolva a teljes szénhidráttartalom 68 gramm lesz. Nálunk 8 tekintélyes tányérra volt elegendő a leves, ezzel számolva egy adag 8,5 gramm gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, tehát ebédre tökéletes előétel.

Forrás:
Zita

Melengető gyömbéres répakrémleves mindenmentesen

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 cm gyömbér (vagy még több, ha szeretitek az ízét)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál csilis olaj (vagy egy csipet csili)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 nagy citrom leve
  • 5 dl magtej (kókusz vagy mandula – helyettesíthető kókuszkrémmel is)
  • 2 dl víz (vagy több, ha hígabb levest szeretnél)
  • bors
  • fűszerek: szerecsendió, pirospaprika, oregánó, kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket.

Egy nagyobb lábasban pároljuk üvegesre a hagymát az olajon, majd adjuk hozzá a répát. Igény szerint megpiríthatjuk egy kicsit, majd mehet rá a víz, a magtej, a lereszelt gyömbér, a só, a bors és a fűszerek. Puhára főzzük, majd egy botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzáadjuk a citromot és a borecetet. 

Megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e, majd miután egyet rottyant, levesszük a tűzről, és melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás:
Zita