A megszokott és hagyományos halászlé helyett idén újíthatunk is, és meglephetjük a családot egy izgalmasabb, fűszeres halgombóclevessel. Lehet, először majd kissé furcsán néznek ránk, de a végén biztosan mindenki elégedett lesz, és bezsebelhetjük a dicséretet.

Egyszerű, de nagyon finom, a kis gombócoktól különleges ez a leves, selymes, könnyű, melengető, de nem telít el, utána marad még hely a többi ünnepi finomságnak.

Mivel én nagyon szeretem a tárkony ízét, így most sem sajnáltam ki a levesből, és került bele bőven. Ameddig a leves készre fő, elkészíthetjük a halgombócot, majd a levest pár percig tovább főzve a gombócok is elkészülnek. A végeredmény pedig egy egyszerű, könnyű leves, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Forrás:
Kard Éva

Tárkonyos halgombócleves

Hozzávalók:
A leveshez:

  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • tárkony
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 l víz

Elkészítés: A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd keverjük alaposan össze. Én nem spóroltam a tárkonnyal, és nem is bántam meg! Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket puhára. Közben készítsük el a halgombócot.

Forrás:
Kard Éva

A halgombóc
Hozzávalók:

  • 50 dkg afrikaiharcsa-filé
  • 2 teáskanál halfűszerkeverék
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál liszt

Elkészítés: A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd szórjuk meg a halfűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább fél órát állni.

Ezután kb. 30 dkg halhúst daráljunk le, vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre. A pépesített halhúst ezután szórjuk meg egy kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát. Ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még lisztet. Az összegyúrt masszából nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat.

Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük meg. Várjuk meg, míg a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig.

Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva