A csokiszalámi régi klasszikus, kezdők kedvence, mert nagyon egyszerű, de mutatós, jópofa és nem mellesleg finom édesség, amit akár ajándékba is adhatunk – húsimádóknak tréfából, csokibolondoknak pedig a csokissága okán.

Az alap darált keksz és darabosra tördelt keksz, cukor, kakaópor és vaj, illetve készíthetjük olvasztott csokoládéval is. Ezt kiegészíthetjük ízlés szerint egy kis rummal, likőrrel, whiskyvel, mazsolával, dióval vagy mandulával, citrushéjjal, van, aki zselét és tördelt ostyalapot is tesz bele, de variálhatjuk datolyával, pisztáciával, fügével, aszalt áfonyával, sárgabarackkal – egészen előkelő desszertté emelve az egyszerű alapreceptet.

A csokiszalámit nem kell sütni, csak az alapanyagokat összemelegíteni és keverni, majd rúddá formálni és kicsit pihentetni, dermeszteni, majd a csokis-kekszes finomságot alaposan porcukorba forgatni – így nyeri el igazi szalámi jellegét. Az alaprecept bátran variálható!

Csokiszalámi

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 5 cl rum
  • 25 dkg háztartási keksz
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál dzsem (barack, málna)
  • 10–15 dkg csonthéjas és aszalt gyümölcs vegyesen
  • porcukor a hempergetéshez

Elkészítés: A keksz felét apróra tördeljük, a másik felét ledaráljuk. A csonthéjasokat és az aszalt gyümölcsöket durvára vágjuk.

A csokoládét összetördeljük, és a vajjal együtt tálba tesszük, gőz fölött megolvasztjuk és összekeverjük. Hozzáadjuk a rumot és a darált kekszet, majd az összes többi hozzávalót, és alaposan összedolgozzuk.

A masszát megfelezzük, és fólián két rudat formálunk belőle, szorosan betekerjük a fóliába, és hűtőbe tesszük néhány órára legalább. 

Ha kellően megkeményedett, kicsomagoljuk, és porcukorban alaposan meghempergetjük. Ha ajándékba adjuk, akkor zsírpapírba csomagoljuk, a végeit megtekerjük, mintha valódi szalámi lenne.