Írd be, mit keresel:

Marcipán házilag és majdnem házilag, akár szaloncukornak!

A marcipán az egyik legjobb dolog, ami a mandulával történhet, édes, illatos, puha, rengeteg módon felhasználható, és ha tényleg mandulából készül, akkor igazán ünnepi finomság, és gasztroajándéknak is remek. Házi marcipán és majdnem házi marcipánbonbon következik!

Cookta - 2016.12.23.
Marcipán házilag és majdnem házilag, akár szaloncukornak!

A marcipán alapja a mandula, ami – lássuk be – elég költséges alapanyag. Nem csoda: a mandulát le kell verni a fáról, fel kell szedni a földről, a zöld, száradó burkát kézzel le kell fejteni, majd a kemény héjú termést egyenként kalapáccsal feltörni, lehetőleg úgy, hogy az édes magok egyben maradjanak. Már eddig is jó néhány órányi munkánk volt vele, no de hol vagyunk még a marcipántól? A megtisztított mandulát ekkor még blansírozni kell, vagyis forró vízbe dobni 2-3 percre, amíg a barna bőre fellazul, majd leszűrni, és még melegen egyenként kinyomni a barna héjból az édes fehér belsőt. Szétterítés és szárítás után pedig finomra őrölni – és még mindig nem jutottunk el a marcipánig.

Ha igazi marcipánról beszélünk, akkor jó tudni, hogy a legnemesebb, legfinomabb az egyszeres marcipán, ami a mandula és a cukor arányát jelzi, vagyis ugyanannyi mandula és porcukor vagy cukorszirup keveréke, de létezik kétszeres marcipán, amelyben dupla annyi a cukor, mint a mandula, illetve háromszoros is, ezt leginkább tortabevonáshoz, figurákhoz használják, mert ez a legkönnyebben formázható. Illetve számtalan hamis és mű marcipán is létezik, aromákkal dúsított grízes vagy lisztes főzetek. Lehetnek finomak ezek is, de ne nevezzük marcipánnak…

Az igazi marcipán

Hozzávalók:

  • 20 dkg hámozott és finomra őrölt mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csepp keserűmandula-kivonat
  • 2-3 evőkanál víz

Elkészítés: A blansírozott fehér mandulát finomra őröljük késes robotgépben vagy kávédarálóban. Hozzászitáljuk a porcukrot, 2 csepp keserűmandula-kivonatot adunk hozzá, majd kézzel elkezdjük összedolgozni. A kézmelegtől elkezd kiolvadni a mandula olajtartalma, és szép lassan morzsalékossá válik, pár kanál vízzel segíthetünk, hogy masszává összeálljon. Kb. 15–20 perc alatt masszává áll össze, igazi, eredeti, minőségi marcipán!

A majdnem igazi marcipán

Ha nem szeretnénk ennyit pepecselni, akkor jó hír, hogy natúr marcipánmasszát ma már a négybetűs szuperekben is kapni, elég jó áron. 54% mandulát tartalmaznak, szóval egyszeres marcipánnak számít, és készen vesszük, így már csak egy kicsi személyes és házias vonalat kell hozzáadnunk. Ez lehet rumba áztatott aszalt szilva, áfonya, mazsola finomra vágva, majd leszűrve a marcipánnal összegyúrva, falatnyi gombócokká gyúrva, kakaóba hempergetve – így nagyon egyszerű és mennyei finom desszertet kapunk, de hosszúkásra formázva, esetleg olvasztott csokiba mártva és csinosan csomagolva a legfinomabb szaloncukor!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.