Szülinapra, karácsonyra, de akár egy átlagos hétvégére is remek választás ez a gesztenyetorta. Egyszerű elkészíteni, mutatós és nagyon finom.

Gesztenyetorta még soha nem készült nálunk, de már régóta vágytam arra, hogy kipróbálhassam. Aztán amikor pár hete megkóstoltam egy nyers gesztenyés sütit, vérszemet kaptam és azonnal töprengeni kezdtem, hogy miként tudnám rekonstruálni azt a fantasztikus ízélményt. Az eredeti ötleten módosítottam azóta, úgyhogy végül nem nyers tortát készítettem – azt majd talán nyáron –, hanem egy pikk-pakk összedobható, mindenmentes, IR-barát finomságot. Szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Forrás:
Zita

Kiegészítők és szénhidrátok

Eddig (magamon kívül) öt emberen teszteltem ezt a gesztenyetorta receptet, a legtöbbjük szerint így önmagában is megállja a helyét, sőt, kár lenne elrontani további hozzávalókkal. Nekem mégis volt némi hiányérzetem az első kóstolás után, úgyhogy ha te is valami többre vágysz, feldobhatod a tortát egy-egy „kiegészítővel”, nekem is ez a tervem. A következő sütésnél diabetikus meggylekvárral fogom vékonyan megkenni a tészta és a gesztenyekrém közötti részt. De – mint kiderült – kiválóan passzol az ízvilághoz a gránátalma is, én végül úgy ettem a tortát, hogy rászórtam a saját szeletemre néhány szemet, így már tényleg tökéletesnek tűnt. Ha van plusz egy narancsod otthon, annak gerezdjeivel is díszítheted a tortát, és mivel a krémben is van egy kis narancslé, így még jobban kijön a fűszeres (karácsonyi) íz.

Forrás:
Zita

A teljes torta kiegészítők (tehát lekvár, szóralék és/vagy gránátalma) nélkül összesen 149,2 gramm szénhidrátot tartalmaz, ennek háromnegyede lassú felszívódású. Nyolc szelettel számolva egy szelet 18,7 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot jelent. Úgyhogy ha nem fogyókúrázunk, tízóraira vagy uzsonnára is megengedhető egy szelet – karácsonyra pedig mindenképp. 

Forrás:
Zita

Mindenmentes ünnepi gesztenyetorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 5 dkg mandulaliszt
  • 15 dkg kókuszreszelék (kókuszliszt is lehet)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 dl víz

A töltelékhez:

  • 25 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyemassza (darált, főtt, gyorsfagyasztott natúr gesztenye)
  • 1,5 dl kókusztejszín
  • 1 narancs leve és reszelt héja (nálam a narancs 25 dkg volt héjával együtt)
  • 3-4 evőkanál eritrit (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál agar-agar por

Elkészítés: A sütőt 180 fokra melegítjük.

A tészta hozzávalóit, tehát a mandulalisztet, a kókuszreszeléket, az olajat, a vizet, a sót, az eritritet, a lenmagtojást és a kakaóport összekeverjük, kézzel egynemű tésztává gyúrjuk, majd egy piteformában egyenletesen eloszlatva szétnyomkodjuk. Betesszük a sütőbe, és alul-felül sütéssel 15 percig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet: ha a gesztenyemassza fagyott, kiengedjük. Hozzáadjuk a narancs levét és reszelt héját, a kókusztejszínt és az eritritet. Jól elkeverjük, megkóstoljuk, hogy elég édes-e. Egy kis pohárba nagyjából 1 dl-nek megfelelő mennyiségű gesztenyemasszát öntünk, ebben csomómentesre keverjük az agar-agar port. Ha ez megvan, visszaöntjük a többihez, és ismét elkeverjük.

Ha a tészta nagyjából megsült, kivesszük a sütőből, és óvatosan beletöltjük a gesztenyekrémet, majd visszatesszük a sütőbe további 20–25 percre. (Ha szeretnéd, ennél a lépésnél meggylekvárt is kenhetsz a tészta és a krém közé, a krém hozzáadása előtt).

Az idő leteltével kivesszük és hűlni hagyjuk a tortát, ekkor fog igazán megszilárdulni a krém.

Tálalás előtt megszórhatjuk csokireszelékkel, gránátalmával vagy naranccsal.

Forrás:
Zita