Olaszországban kifejezetten karácsonyi édességnek számít ez a különleges kalács, amely itt nálunk  is egyre jobban elterjed. Én is úgy döntöttem, hogy idén újra panettonét sütök karácsonyra. A kalács tésztája könnyű, a gyümölcsökkel pedig nagyon finom.

Ehhez a kuglófhoz egy speciális sütőformára van szükség, melynek beszerzésén én is gondolkodtam, de csakis a gondolatig jutottam el, majd úgy döntöttem, hogy inkább egy tortaformát magasítok meg sütőpapírral, és abban kelesztem, majd sütöm készre a kerek kalácsot. A végeredmény pedig így is tökéletes lett: egy szép, magas kuglóf! Ezzel is ötletet adva mindazoknak, akik esetleg sütőforma hiányában állnának el a panettone sütésétől.

Forrás:
Kard Éva

Mindenkit csak rábeszélni tudok erre a kelt kalácsra, mert a tésztája légiesen könnyű, nagyon foszlós és illatos, istenien finom, ráadásul kandírozott narancs- és citromhéj gazdagítja, és persze a mazsola sem maradhat ki belőle. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva tároljuk.

Forrás:
Kard Éva

Panettone (olasz karácsonyi kalács)

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott citromhéj

A forma kikenéséhez:

  • kb. 2 dkg vaj

A teteje lekenéséhez:

  • 4 dkg vaj és 1 csomag vaníliás cukor keveréke

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót és a reszelt citromhéjat.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg felolvasztott és visszahűtött vajat is. Ezután öntsük bele a keverőtálba a tojássárgás-cukros keveréket, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, végül pedig kanalazzuk hozzá a lisztet. A robotgép dagasztó karjával kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. Akkor jó, ha már teljesen elválik a tészta a keverőtál falától. Természetesen kézzel, vagy esetleg a kenyérsütőgép üstjében is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd finoman gyúrjuk át. Gyúrás közben apránként adagoljuk a tésztához a mazsolát és a kandírozott narancs- és citromhéjat.

Panettone sütőforma hiányában én egy 18 cm-es tortaformát magasítottam meg 22 cm-esre duplán hajtott sütőpapírral, ezt ajánlom mindenkinek. A tortaformát először kenjük ki vajjal, és helyezzünk az aljába sütőpapírt, majd tegyük bele a magasításhoz használni kívánt sütőpapírt is. Ezután vastagon kenjük meg a sütőpapírt is vajjal.

A gyümölcsökkel összegyúrt tésztát ezután helyezzük bele a tortaformába, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára. Amikor a tészta megkelt, egy pengével (vagy éles késsel) vágjunk a tetejére egy keresztet.

Helyezzük be előmelegített 180 fokos sütőbe, mérsékeljük a hőt 150 fokra, és süssük 45 percig, majd vegyük ki, és kenjük le a tetejét az olvasztott vaj és vaníliás cukor keverékével. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15–20 percig, tűpróbáig. Ha nagyon pirulna, takarjuk le a tetejét alufóliával, hogy ne barnuljon túlságosan meg.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a kalácsot, majd felszeletelve kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva