Végy egy csomag leveles tésztát, nyújtsd ki nagyon vékonyra, és pár perc alatt varázsolj belőlük aranyló, nagyon ropogós és fűszeres kekszeket!
Tökéletes vendégváró, jó kis ropogtatnivaló társasozás vagy közös filmnézés mellé az ünnepekre hangolt ropogós rágcsa, akár édesen, akár sósan készítjük. Pofonegyszerű és nagyon mutatós, az édes keksz kávé, tea mellé is remek, a sós változat egy pohár bor mellé ideális, de akár mártogatóshoz is kínálhatjuk.
Különösen mutatós, ha először köröket szaggatunk ki, majd a körből tetszés szerinti mintát, és mindkét inverzet megsütjük. Karácsony apropóján használhatunk csillagot és fenyőt, illetve bearanyozhatjuk a sütikéket egy kis kurkumával vagy színezett cukorral, ennek hiányában barnacukorral.
Az alábbi videóban jól követhető a munkafolyamat, de alatta megtalálható az írott recept is!
Ropogós keksz sósan és édesen
Hozzávalók:
A sós változathoz:
Az édes változathoz:
Elkészítés: A leveles tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd nagyobb köröket szaggatunk belőle. Lekenjük felvert tojással, és a feléből csillagokat, a másik feléből fenyőket – vagy tetszőleges formákat – szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A felét megszórjuk pici kurkumával és sós szezámmaggal – vagy szezámmaggal és kis sóval –, a másik felét vaníliás porcukorral és egy kevés nádcukorral.
200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 5 perc alatt megsütjük.