A szilveszteri mulatozáshoz hozzátartozik az iszogatás-borozgatás is, és hogy legyen azért mire inni, süssünk egy egyszerű, ám finom túrós rudat, melyet ízlés szerint egy kis zöldfűszerrel is megbolondíthatunk, például apróra vágott snidlinggel!

Nagyon finom, sokáig puha és illatos sós rudat készítettem kelt tésztából, túróval és vajjal. A túrónak köszönhetően a rudak több napig finom puhák maradnak, így nem kell az utolsó pillanatra hagyni, már előző nap megsüthetjük.

Forrás:
Kard Éva

Nagyon finom, a tésztája igen könnyű, sütés előtt bőségesen megszórtam reszelt sajttal, ami ropogósra sült, míg a tészta puha, omlós maradt. A snidlinget ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne, mert nagyon finom ízt ad neki.

Forrás:
Kard Éva

Túrós-snidlinges rúd

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 marék apróra vágott snidling
  • 15 dkg reszelt sajt a tetejére
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés: Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg villával összenyomkodott túrót és az apróra vágott snidlinget, keverjük alaposan össze. Én a snidlinget ollóval vágtam össze.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Tegyük lisztezett  felületre, majd takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig kelni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, majd kenjük le az egész tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal, és ízlés szerint vágjuk fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a tésztarudakat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem.

Forrás:
Kard Éva