A sólet rokona ez a tartalmas és egyszerű téli fogás, kiadósabb és kevésbé nehéz, mint a sólet, de sokban emlékeztet rá. Alapja a ritkán használt, de egyébként remek árpagyöngy, amit babfélék és zöldség egészít ki, de akár hússal is gazdagíthatjuk.

A gersli – vagyis az árpa – ősi gabonaféle, ami már Egyiptomban alapélelmiszernek számított, és a görögök, majd a rómaiak is napi szinten fogyasztották, sőt, a katonáknak és a gladiátoroknak kiemelt mennyiségben kellett fogyasztaniuk a jobb teljesítőképesség végett. Az ősi zsidóság életében is jelen volt, erre az Ószövetségben több utalást is találunk.

Az árpa nagyon egészséges és tápláló gabonaféle, amiből régen nemcsak kenyeret és kását, hanem sört is készítettek, mára azonban szinte teljesen eltűnt a konyhánkból, csak a sóletbe teszünk belőle valamenyit. Pedig az árpakása régen nagyon is rendszeres, gyakori és kedvelt fogás volt a magyar konyhában. A ricset is tulajdonképpen egy zöldséges és/vagy húsos árpakása, érdemes újra felfedezni!

Ricset

Hozzávalók:

  • 2 bögre árpagyöngy
  • 1 bögre lencse, apróbb szemű bab vegyesen
  • 1/2 konzerv csicseriborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 2 zöldségleveskocka
  • 25 dkg főtt füstölt hús vagy kolbász (opcionális)
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: Az árpagyöngyöt, a lencsét és a babot szűrőbe tesszük, leöblítjük, majd tálba tesszük, felöntjük bőven hideg vízzel, és 6-8 órára, de akár egy éjszakára félretesszük, ázni hagyjuk.

A vöröshagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apróra vágjuk. A beáztatott gerslit és hüvelyeseket leszűrjük, átmossuk. A zöldségleveskockákat 1 liter vízbe dobjuk, felforraljuk.

Az olajat egy lábasban felhevítjük, megdinszteljük rajta a hagymát, majd egy kicsit később hozzáadva a fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott répákat és a beáztatott árpagyöngyöt és babféléket, a majoránnát és a kakukkfüvet, összeforgatjuk, majd felöntjük az előkészített zöldségleves 3/4 részével, sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takarékon kb. 40 percig főzzük, időnként megkeverjük, ha szükséges, még öntünk hozzá zöldséglevest.

Ha majdnem kész, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, megkóstoljuk, és ízesítjük még, ha szükséges, illetve ha húsosan készítjük, akkor a felkockázott főtt füstölt húst vagy a felkarikázott kolbászt, átforgatjuk, majd a tűzről levéve, lefedve 10-15 percet pihentetjük, majd tálaljuk.